Ще бъдат ли готови навреме учебниците по история за 5 кл

Новият образователен закон промени държавните стандарти, които още не са написани

16.01.2016 | 14:49
Ще бъдат ли готови навреме учебниците по история за 5 кл

Ще се наложи ли догодина петокласниците да учат история по съдържанието на учебниците за 7 клас? Готов ли е МОН с новите учебници? Репортаж на Пролетина Съботинова и Цветан Атанасов

Идеята в 5 кл да се учи по учебника за 7кл заради беше съобщена от министъра на образованието Тодор Танев. Това се налага, защото петокласниците вече няма да учат история на България, а история на древните цивилизации, които досега се учеха в 7 кл. Министър Танев каза, че може да се използват старите учебници от 7кл, ако издателствата не успеят да напишат и отпечатът новите.

До 9 август 2016 издателствата трябва да предадат проектите на новите учебници.

Осем месеца преди новата учебна година 2016/17 в МОН са оптимисти.

 

Трудна ли е историята за 5кл.?

В момента в 5 кл се учи история на България. Какво мислят децата?

"Учим интересни неща за миналото на България и за царете, които са разширявали границите и са имали интересни дела", Рами. "Лесно е защото госпожата ни обяснява много добре" -  Симона от 5 клас. "Ако имам непознати думи в урока, учителката ни ги обяснява, или ги пише в урока, а понякога и двете" - казва Теодора.

Още по темата

Според Палма Никлева, която от 15 години преподава история, учебницитея написани за по-горен клас ще затруднят децата.

"Все пак материалът е малко повечве в 7 клас, в 5 клас би трябвало да е много по елемнтарно поднесен и достъпен за тази възраст .. но е възможно не за всички деца, този материал да се окаже достатъчно смилаем", каза Палма Никлева, учител по история от 125 СОУ.

Новите и старите учебници

От най-голямото издателство за учебници у нас уточниха, че вече работят по учебника за история и са категорични, че ще успят да го предадат в срок.

Министерството на образованието казва, че ако издателствата не успеят да спазят срока, петокласниците ще изучават история по учебниците от 7 клас и няма да отменят новите учебни планове.

"За 5 клас не може да се случи специално за история и цивилизация, защото говорим за различно учебно съдържание", каза Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието.

"Надявам се, че издателите може да предложат учебни помагала, което ще бъде в облекчение за учителите, ако не се стигне до учебник"

МОН предвижда буквар за първокласниците.

Промените в новата Читанка ще бъдат формални - например разместване на реда на учене на буквите.

Ако издателствата не успеят,  МОН ще въведе старият буквар.

 

Нови образователни стандарти

Новият Закон за училищното и предучилищно образование въвежда нова структура на образованието и изисква нови образователни стандарти.

Основно вече се завършва след 7кл., а гимназиалната степен се дели на два етапа.

МОН започна да пише новата подзаконова нормативна уредба.

На сайта на министерството са проектите за документи. В списъка с учебници за 2016/17 пети клас няма.