Въглеродните емисии отложиха ледниковия период

Следващият ледников период може да бъде "отложен" с повече от 50 000 години заради парниковите газове в атмосферата

14.01.2016 | 18:30 Редактор: Ирина Георгиева
Въглеродните емисии отложиха ледниковия период

Следващият ледников период може да бъде "отложен" с повече от 50 000 години заради парниковите газове в атмосферата, предизвикани от дейността на хората. Това съобщиха германски учени, цитирани от BBC. Те са анализирали началните условия за заледяване подобни на тези обхванали Земята преди повече от 12 000 години.

Формата на орбитата на планетата около Слънцето ще бъде благоприятна сега, открили учените, но количеството на въглероден диоксид във въздуха в момента е твърде високо.

Земята е готова за продължителна топла фаза, констатирали експертите за списание Nature.

"На теория следващият ледников период може да бъде преместен в бъдещето, но няма реално практическо значение при обсъждането дали ще започне след 50 000 или 100 000 години, считано от сега." - заяви Андрей Ганополски от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата.

"Важното в случая е, че имаме нагледно обяснение за геоложката власт на хората сега. Можем да променим естествената последователност на събитията за десетки хиляди години." - заяви Ганополски пред BBC.

Земята преминава през цикъл от ледникови периоди и топли периоди през последните - 2,5 млн. години, считано от Кватернерния период. Съотношението на получената слънчева радиация по земната повърхност и концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата са основният фактор, позволяващ да се обяснят последствията от осем цикъла на застудяване и отстъпване на ледниците в историята на планетата ни.

Земята е "виждала" как ледените пластове идват и си отиват. Последният ледников период при максималната си степен, той е обвханал голяма част от Северна Америка, Северна Европа, Русия и Азия.

На юг - Чили и Аржентина също са били заледени. 

Според Ганополски човечеството ще пропусне цял един период от това явление.