fallback

Как ще се отрази глобалното затопляне върху еволюцията на човека?

Според учен от Кентския университет хората ще се превърнат в патици или във великани

14.01.2016 | 16:25 Автор: Мария Аладжова

Променящият се климат ще "превърне" човека в патица и във великан. Това прогнозира палеонтологът от Кентския университет Матю Скинър, пише The Telegraph.

Международни организации, наред с правителствата по цял свят, предупреждават за вредите от глобалното затопляне и рязката промяна на климата през последните години. Според Скинър обаче анормалните атмосферни условия ще се отразят и върху човешката еволюция.

Повишаването на морските нива ще принуди хората да живеят под водата и това обстоятелство ще промени структурата на човешката физиология, твърди той. Ученият прогнозира, че пръстите на ръцете и стъпалата на човека ще се сраснат с ципи, а окосмяването по тялото му ще се редуцира в пъти, за да може да се предвижва по-бързо по вода.

Очите ни в своята структура ще станат подобни на тези на котката, за да можем да виждаме по-добре през тъмата на океана, а белият дроб ще стане по-малък заради кислородните бутилки през които ще дишаме под вода. 

"Постоянното загребване с ръце под вода ще направи пръстите ни по-дълги, а между тях ще се образуват ципи, за да можем да плуваме по-добре", обясни Скинър. "Възможно е дори да развием т. нар. тапетум луцидум - специален отразяващ слой в ретината, който усилва зрението при липса на достатъчно светлина". 

Фантастичният сценарий за колонизация на други планети също присъства в тезата на учения. The Telegraph припомня, че от НАСА вече споделиха амбицията си до 2030 г. Червената планета да приеме първите си обитатели - хора. Според Скинър бъдещите "марсианци" ще имат различни на нормалните пропорции на човека, което ще бъде наложено от постоянното състояние на безтегловност. Краката ни ще станат по-къси, защото няма да се налага да поддържат тежестта на торса. Заради липсата на естествени хищници и ограничените физически дейности, хората ще станат по-малки, посочва още ученият.

Не е изключен и еволюционният феномен "островни джуджета" - хора, които израстват по-дребни, защото живеят на остров, обясняват изследователите. Специалистите смятат, че подобно нещо може да се е случило и на индонезийския остров Флорес. 

Според Скинър приемът на храна също ще се промени значително, а заедно с него и челюстта и зъбите на човека. По думите му в някои места вече се наблюдават групи от хора с по-малки челюсти и повече зъби. Следователно с времето е възможно тези част от тялото да изчезнат съвсем или да се редуцират до малък процеп, през който може да мине сламка и това ще направи лицата ни по-малки, анализира той:

"На теория ще заприличаме на новородени, чиито усти само ще поглъщат, но мозъците ни ще бъдат по-големи."

Той не изключва и друго възможно развитие, а именно - нова Ледникова епоха. Ако достатъчно голям метеорит порази земята, праховите частици изцяло ще покрият небето, като по този начин ще блокират лъчите на Слънцето. Вследствие на това кожата на човека ще стане по-бледа, за да усили приема на Витамин D, който е от жизнено значение за здравето. Носът и лицето ще станат по-големи, за да задържат повече топъл въздух под кожата.

Хората ще достигнат по-големи размери и ще имат повече коса по тялото, анализира още ученият. 

Човекът е еволюирал в продължение на милиони години, за да се адаптира към околната среда. Доказателство за това са различните физически белези на живеещите по цялото земно кълбо. Така например хората, които обитават високите планински части имат по-развити бели дробове, а тези, които живеят в северните райони, имат по-бледа, кожа, за да приемат повече слънчева светлина, отбелязва The Telegraph.

fallback
fallback