1 млн. лева за симфониците и народния ансамбъл в Сливен

Музиканти, танцьори и певци протестираха пред сградата на кметството

11.01.2016 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
1 млн. лева за симфониците и народния ансамбъл в Сливен

1 млн. лева ще бъдат предвидени в бюджета на община Сливен за 2016г. за Симфоничния оркестър и за Ансамбъла за народни песни и танци, обяви кметът на града пред ръководствата на двете културни институции. 

"Но това не бива да ви успокоява, а трябва да ми помагате активно за търсене на допълнителни средства за финансирането ви." - подчерта Стефан Радев.

Градоначалникът покани музикантите на разговор, след като близо 100 протестиращи се събраха пред кметството на протест срещу закриването на музикалните формации.

Точно в 11 часа всички музиканти, танцьори и певци от Симфоничен оркестър Сливен и Ансамбъла за народни песни и танци, заедно директорите на двете музикални формации се събраха пред сградата на кметството на протест. С мълчаливото си присъствие музикалните дейци се обявиха в защита на оркестъра и ансамбъла и против намерението на кмета на община Сливен Стефан Радев да закрива културните институции.

Само след броени минути Радев покани на разговор в една от залите на общината ръководствата на Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци. По време на срещата градоначалникът бе запознат с тежките условия, в които работят музикантите, с това, че са на пределния финансов минимум и въпреки това качеството на работата им е съизмеримо с това на колегите им от европейските и световни оркестри и филхармонии.

Присъстващите на срещата категорично заявиха, че подобно отношение на общинското ръководство е обидно.

След като Радев търпеливо и внимателно изслуша многобройните аргументи в защита на Ансамбъла и Оркестъра заяви, че този дебат е само в началото си, напомни за тежкото финансово състояние на общината и това, че следва да бъдат чути и сливенските граждани, които са данъкоплатците.