Трите тайни за щастлив и добър живот

Добрите взаимоотношения ни поддържат по-щастливи и по-здрави

02.01.2016 | 13:02 Редактор: Ирина Георгиева
Трите тайни за щастлив и добър живот

Щастието е едно от най-важните неща в живота, но също така и едно от най-трудните за изучаване, пише The Independent.

Психиатърът Робърт Валдингер е директор на 75-годишно изследване на развитието на възрастните (Harvard Study of Adult Development). Това е едно от най-дългите и пълни изследвания, провеждани някога. Валдингер разкрива някои от тайните на щастието, според последното проучване.

Проучването проследява две групи светлокожи мъже в продължение на 75 години като е започнало през 1938г.:

268 второкурсници в Харвард като част от изследването "Grant Study" на харвардския психиатър Джордж Вайлант.

456 момчета на възраст между 12 и 16 години, израснали във вътрешността на Бостан като част от изследването "Glueck Study", водено от професора от Харвардското училище по право Шелдън Глук.

Учените изследвали мъжете според начина им живот на всеки две години (в това число качеството на брака им, удовлетворението от работата и социалните им дейности), а на всеки пет - физическото им здраве (рентгенови лъчи за гърдите, кръвни тестове, изследвания на урината и ехокардиограми).

Те достигнали до основния извод: Добрите взаимоотношения ни поддържат по-щастливи и по-здрави.

Валдингер изтъква три основни урока за щастието:

1. Близки взаимоотношения

Мъжете в двете групи в проучването на Харвард, които са били по-близки със семейството си, приятели или обществото са били по-щастливи и по-здрави спрямо тези, които са били по-малко социални. За сравнение хората, които са заявили, че са по-самотни са се чувствали и по-малко щастливи. Също така са имали по-лошо физическо и психическо здраве.

Преглед на десетки изследвания, публикувани в списание Social and Personality Psychology Compass предполагат, че самотата може да се отрази върху интелектуалното функциониране, съня и благосъстоянието, което от своя страна увеличава риска от заболявания и смърт.

2. Качеството на взаимоотношенията

Не е важно да имаме само взаимоотношения с някой, а какви са те. Женените двойки, които заявиха, че спорят постоянно и са слабо привързани един към друг (авторите ги определят като "високо конфликтни бракове") са били по-малко щастливи, отколкото двойките, които не са сключвали брак.

Въпреки това ефектът от качеството на връзката изглежда, че зависи от известна степен и от възрастта. Според изследване, публикувано през 2015г, в списание Psychology and Aging ("Психология и стареене"), което проследява хора в продължение на 30 години, установява, че броят на връзките е много по-важен за хората през първите им 20-години, докато за тези в 30-те години е много по-важно качеството на взаимоотношенията, социалното и психологическо благосъстояние.

3. Стабилни, поддържащи бракове

Да бъдеш социално свързан с другите не е добре само за физическото ни здраве, а се отразява и на интелектуалното функциониране. Хората, които са женени - нямат разводи зад гърба си, раздели или "сериозни проблеми" преди да навършат 50 години показват по-добри резултати при тестовете за памет спрямо другите.

И други изследвания подкрепят тази теза. Проучване, публикувано в списание PLOS ONE стига до заключението, че бракът, наред с други фактори е свързан с по-нисък риск от леки когнитивни увреждания и деменция.

Всичко това подсказва, че силните връзки са от решаващо значение за нашето здраве.