Първата елха във Варна е украсена през 1901г.

Коледните и новогодишните празници минаха, но как беше украсена Варна? (видео)

02.01.2016 | 11:18 Редактор: Ирина Георгиева
Първата елха във Варна е украсена през 1901г.

Още по темата

Коледните и новогодишните празници минаха, но ето един любопитен факт: първата новогодишна елха във Варна е украсена около 1901г. във Военния клуб, съобщи Радио "Фокус" - Варна. По това време във Военния клуб са се организирали и новогодишни балове, на които свирил военен оркестър. По време на тържествата варненци са носили закупени от чужбина модерни за времето си облекла – рокли и фракове. Входът е бил платен. Цената за кавалерите е била на цена 30 лв., а за дамите - 15 лв. 

След това за Нова година новогодишни елхи са започнали да се украсяват и по варненските домове. Тази традиция постепенно придобива все по-голяма масовост и в началото на 50-те години на миналия век Нова година вече се посреща с елха във всеки един дом. 

Според по-ранна традиция, в новогодишната вечер деца са ходили по варненската чаршия с фенерчета и са пожелавали благоденствие на собствениците на магазини, които съответно са ги дарявали със сушени плодове, ошав, бонбони или други лакомства. Освен това, преди време във Варна млади мъже са ходили от къща на къща и са пожелавали на стопаните с песни здраве и плодородие, за което са получавали дарове или поне почерпка. 

През 2015г. новогодишната елха във Варна грейна на пл. "Независимост" на 6 декември. По време на празненствата морската столица беше украсена от над 600 играчки. По варненските булеварди светеха свещи, елхички, снежинки, звездички и камбанки. Нова светеща лента бе монтирана и по бул. "Княз Борис I". Украса имаше и в петте района на града.