Как посрещнахме 2016 г.

Обзор на празничната нощ у нас и по света

01.01.2016 | 14:27 Редактор: Мария Аладжова
Как посрещнахме 2016 г.

У нас стотици българи се веселиха по площадите в много български градове. По традиция столичани и гости на София поведоха хорото на площад "Княз Александър Първи", за да отбележат настъпването на новата година. Хората пожелаха здраве и късмет през 2016 г. на себе си и близките. В Пловдив рок групата Кикимора, Николо Коцев и най-известният метъл глас Йорн Ланде забавляваха жителите на града под открито небе. 

Празничен концерт се състоя и на площад "Независимост" във Варна. Жителите на Бургас посрещнаха новата година на площад "Тройката". Водещ на празничната програма беше актьорът Георги Мамалев.

По света милиони се събраха на най-емблематичните места на планетата, за да отброят заедно последните секунди на отминалата 2015 г.

Още по темата

В Ню Йорк над милион и половина души със затаен дъх очакваха падането на прочутата огромна сфера на върха на небостъргача One Times Square. Тази година около 6000 служители на реда се погрижиха за безопасността на жителите и гостите на "Голямата ябълка", които точно в 12 ч. посрещнаха 2016 г. под ярките светлини на града.

В Рио де Жанейро празнуващите се забавляваха на плажа Копакабана. Новогодишното парти събра близо 2 млн. души. И този път плажът беше пълен с хора, облечени в бяло. Както повелява традицията, в паметната нощ се носи светло облекло, защото местните вярват, че това ще им носи късмет през цялата година. Градът отбеляза двоен празник - на 31 декември се навършиха 100 години самба в Бразилия. 

Фойерверки прогърмяха и над Акропола в Атина. Въпреки ниските температури в гръцката столица десетки хиляди все пак излязоха навън, за да посрещнат първите секунди на новата година. Гърците обаче не били особено оптимистично настроени и изразили съмнения, че и през 2016 г. финансовата обстановка в страната ще остане непроменена. 

Още за това как светът посрещна 2016 г. - във видеото!