Мултикулти: българските традиции в очите на чужденците

Коледната кухня

24.12.2015 | 10:42
Мултикулти: българските традиции в очите на чужденците
Мултикулти: българските традиции в очите на чужденците

Микс от вкусове, култури и традиции. Eдна обща маса, събираща хора от цял свят, които са привлечени от вкусни ястия. Това е идеята на Мулти култи - представители на различни култури, обединени от интереса към храната като носител на уникалните традиции. Многообразието е вкусно, казват от Мулти култи и добавят, че когато традицията е не само съхранена, но и споделена, радостта на празника е по-голяма.

Как виждат чужденците българските коледни традиции? Коментар на Бистра Иванова и Далибор Маринкович от Мулти култи колектив за Анита Соколова в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR на 24 декември 2015.

 

Още по темата

Бистра Иванова, Мулти култи колектив:

"Те бяха много впечатлени от българския ошав. Това явно не бяха пробвали. Харесаха много и сурвачките и начина по който се ползва храната нали с пуканките и сушените плодове и им се стори много красиво. Не бяха виждали такова нещо другаде.“

„Очаквахме да чуем нещо за гостоприемството за толерантността, за трудолюбието – нищо подобно. Чухме, най-големият процент от отговорите бяха свързани с това, че българите много ревниво пазят своите традиции. Което нас лично много ни учуди, тъй като не възприемаме българите като такива пазители.“

 

Още по темата

Далибор Маринкович, Мулти култи колектив:

"Бъдни вечер се празнува на 6 януари. Сърбите празнуват по стар Юлиански календар празниците, което е разлика 2 седмици. За Бъдни вечер ние готвим обикновено постните ястия, като задължително на трапезата трябва да има постни сърми, постен боб, баница, също постна питка, компот от сухи сливи, мед. Масата трябва да бъде богата, защото вярването е, че ако масата бъде богата на този ден така ще бъде благородна годината за всички в къщата.

Само разликата в Сърбия е, че на Бъдни вечер като постно се слага на масата и риба, пържена риба. Преди време хората задължително са пекли риба във фурната без мазнина, задушавали са я. В последно време вече се пържи риба.“

Гледайте: