Последни приготовления за Коледа във Витлеем

Реставрацията на църквата Рождество продължава

24.12.2015 | 06:04
Последни приготовления за Коледа във Витлеем

Витлеем, градът на Западния бряг, почитан от християните като родното място на Христос, направи последните си приготовления в сряда за пристигането на поклонниците за Коледа, съобщава Ройтерс.

Улиците на града са украсени, а туристи и поклонници се събират край църквата Рождество.

По време на пика на палестинското въстание срещу Израел туристите избягваха Витлеем и обсадената през 2002 църква Рождество, където въоръжени активисти се бяха укрили по време на конфликта.

Последната вълна на насилие на Западния бряг започна преди три месеца и не показва признаци на спад, което предизвика тревога за нова ескалация. Туристически компании отново анулираха посещения, но все пак туристите не липсват в града.

Магазините продават коледна украса и дърветата са празнично украсени, но в града се усеща недоволството на палестинците от провала на мирните преговори с посредничеството на САЩ през 2014, ръста на еврейските селища върху земи, които искат да бъдещата си държава и призивите на ислямистите за унищожението на Израел.

Кметицата за Витлеем казва, че не е нейна работа да спре протестите. Тя настоява светът да се намеси, за да се постигне мир между палестинци и израелци.

Напрежението се засили и след отказа на мюсюлманите да предадат достъп на Израел до храма Ал Акса – най-свещения в исляма извън Саудитска Арабия, почитан от евреите като паметник на библейските храмове.

 

Рождество

Църквата Рождество във Витлеем е в списъка на ЮНЕСКО на застрашените обекти на световното културно-историческо наследство.

Построена през 330г. по поръчка на Елена, майката на император Константин и след пожар заменена при Юстиниян от нова сграда през 6в. през всички векове до днес тя е цел на милиони поклонници от цял свят.

Рождество е най-старата църква в света, която все още се използва за редовни служби.

Комплексът включва гръцки, арменски и францискански манастир и се управлява от гръцката православна църква в светите земи според условията на Берлинския договор от 1878. В ръководството е включен и Съвет, избиран от палестинския президент. Именно той инициира реставрационните работи в сътрудничество с трите църкви.

 

Реставрацията

Църквата Рождество се реновирана за 25 млн. долара. Сега там могат да се видят средновековните мозайки в истинския им блясък, изчистени от влагата и дима на свещите. Ремонтът на покрива, приключил през март най-после спря течовете, които повреждаха мозайките от 12в. Възстановяването на храма започна през 2013.

Реставрацията на църквата Рождество във Витлеем бе направена от италианската компания Piacenti.

„Първата част от ремонта бе покривът, за да спасим оригиналната структура. След това преминахме към прекрасните мозайки“, каза Пианчети за агенция АНСА. Дървената конструкция е вече подсилена с метална.

„Реставрацията бе започната от сградата, която през годините е била поправяна от най-добрите майстори с най-добрите технологии на своето време. В ремонта се включиха не само най-добрите реставратори и изследователи от известни научни центрове като университета във Ферара, но и материали и инструменти, често твърде скъпи, създадени в Италия специално за този обект“, каза Пиаченти.

Според него има най-различни трудности, свързани с работата във Витлеем, след които и насилието между палестинци и израелци, „въпреки че палестинското население ни прие с отворени обятия“, казва италианецът.

Надзорът на реставрацията е поверен на палестинската власт и лично премиерът Рами Хамдала, който е проверявал напредъка в работата, казва Пиаченти.

Реставрацията в момента продължава вътре в църквата, която никога не е била затваряна по време на ремонта.