fallback

В Украйна имат Дарт Вейдър - политик

През 2014 г. Дарт Алексеевич Вейдър прави опит да се кандидатира за президентските избори в Украйна

16.12.2015 | 18:07 Автор: Мария Аладжова

Какво е да си Дарт Вейдър? С наближаването на дългоочакваната премиера на последната част от легендарната поредица "Междузвездни войни" все повече фенове се надпреварват кой най-добре ще се превъплъти в любимия си образ от филма. Някои от тях дори стигат до крайности.

Пример за това е украинският Дарт Вейдър, или Вейдър, Дарт Алексеевич, както е посочено в официалната му страница в Wikipedia.

За себе си той пише, че е роден на 10 януари 1956 г. в село Колибан, Беларус, но живее в Украйна. Политик по професия, украинският Дарт Вейдър оглавява "Интернет-партията" на страната. През 2014 г. опитва да издигне кандидатурата си за президент на Украйна, но от централната избирателна комисия отказват да го регистрират. Интересното е, че пред комисията Дарт Вейдър представя паспорт с това си име, както и документ за заплащане на избирателен залог в размер на 2,5 млн. украински гривни (97 хил. евро).

Представители на ЦИК в Украйна аргументираха отказа си твърдението, че подобна кандидатура би довела до "унижение на украинското общество, дискредитация в очите на международната общност и принизяване на президентския пост".

Днес Дарт Алексеевич живее в Киев и работи като електротехник в Националния университет по хранителни технологии... или поне така казва самият той. Иначе зад маската не се крие тъмна сила, а Виктор Алексеевич Шевченко - програмист от Киев, който със сигурност ще гледа премиерата на "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

fallback
fallback