Златната маска на Тутанкамон се върна в Кайро

16.12.2015 | 13:02
Златната маска на Тутанкамон се върна в Кайро

След 8 седмици реставрация златната маска на Тутанкамон се завърна в египетския музей в Кайро, съобщи Ройтерс. Германско-египетски екип възстанови внимателно лицето на детето-фараон, наричан още цар Тут.

През януари се създаде напрежение след съобщението, че при друга реставрация брадата на маската се е счупила. По-късно се оказа, че е било използвано погрешен вид лепило, съобщи агенция МЕНА.

Екипът реставратори е ръководен от Кристиан Екман, който каза в началото на работата, че ще се използва повода, за да се изследват материалите, от които е направена.

Маската на фараона е на възраст 3300 години. Тя бе открита от британски археолози през 1922 в гробницата на Тутанкамон заедно с други съкровища.

Това е вероятно най-прочутият експонат от Каирския музей, който пази още мумии и други ценности от древността.

В сряда вечерта безценният експонат бе върнат в силно охраняваната зала на музея, където ще бъде видяна от стотици хиляди посетители.

„Проучихме най-подходящите материали за закрепяне на брадата и открихме, че най-добри са тези, използвани от древните египтяни, пчелен восък.

Както можете да видите пред вас, успешно сме прикачили брадата и сега тя е още по-добре, отколкото беше след реставрацията през 1940“, каза египетският министър на антиките Мамдух ал-Дамати пред репортери в края на деня.

 

Още по темата

Туризъм

Каирският музей отбеляза през ноември своя 113 рожден ден с тържествена церемония. В момента едва една трета от колекцията му се показва на туристите, поради липса на място.

Новият музей, който се строи край пирамидите от 13г. ще бъде частично отворен през май 2018. В него ще бъдат показани всички съкровища на Тутанкамон и други ценности, които в момента стоят в хранилищата.

Министърът на антиките Мамду ел-Дамати използва случая, за да обяви, че термалното сканиране на Голямата пирамида в Газа може да доведе до нови открития за конструкцията й.

Туристическият сектор в Египет понесе пореден удар тази година с последиците от катастрофата на руския пътнически самолет над Синай, при което загинаха 224 души. След това Русия спря всички полети до Египет.

На 3 декември бе открит музей на летището в Кайро. Той показва 38 артефакта от колекциите на Каирския музей, Коптския музей и Музея на ислямското изкуство в центъра на града.

Сред ценностите е статуя на писар от Пета династия, скулптура от римската и гръцката епоха и предмети от периода на исляма.