Вечеря в трамвай

The Tram Experience е едно от най-вълнуващите кулинарни приключения в Брюксел

14.12.2015 | 19:11 Редактор: Мария Аладжова
Вечеря в трамвай

Брюксел има една от най-големите трамвайни мрежи в света, но само едно пътуване с трамвай в града доставя удовлетворени не от превоза или направлението, а от храната.

В следващите няколко реда ще представим нов прочит на мисълта на белгийския сюрреалист Рене Маргит - "Това не е трамвай".

И наистина е така, това не е трамвай, но не е и ресторант - това е т.нар. the Tram Experience или билет за най-вълнуващото кулинарно изживяване. 

Приключение

"Яденето е националния спорт на Белгия", пише авторът Бил Брайсън. В Белгия има 127 ресторанта със звезди на Мишлен, 24 от тях в Брюксел. За сравнение, в Берлин толкова високо оценените заведения за хранене за 20, а в Милан - 14.

The Tram Experience предлага до две гурме ястия на гостите, които имат възможността да разгледат града от трамвай, влязъл в експлоатация за първи път през 60-те. В превозното средство има цели четири готварски печки. 

Идеята на The Tram Experience е проста: сервират се най-изисканите ястия, приготвени от готвачи от всички краища на света, и всичко това в трамвай с историческа стойност. 

Храната

Тази година трамваят е домакин на тематична вечеря. Специално меню от япоснки и шведски ястия, ще бъде приготвяно от Фрида Рондж. Фрида е шеф-готвач в един от най-популярните ресторанти в Швеция, а именно - vRÅ в Гьотенборг.

През 2012 г. организаторите на мероприятието за първи път пускат онлайн резервации. Само за три дни, без предварителна реклама, са закупени 6000 билета.

Два добре прекарани два часа

97% от клиентите, които са върнали отзив онлайн, са останали изключително доволни от преживяването и биха го препоръчали на други. "Мъжът е ватман и решихме за рождения му ден да вечеряме там. Страшно много му хареса, а аз останах доволна, че успях да си поприказвам с ватмана на трамвая - ресторант", пише една жена. 

Сред недоволните потребители има и такива, които са се оплакали, че пътуването от два часа е било твърде малко". Организаторите си взеха бележка и сега, всеки петък, менюто предлага седем ястия, а пътуването трае три часа.

Комфортът

Мъж и жена, посетили трамваят-ресторант наскоро, разказват, че са поръчали билетите си няколко седмици по-рано. Целта им е била да си спретнат забавно кулинарно приключение. Същата вечер обаче, новината за терористичните нападения в Париж ги заварва, докато се наслаждават на вечерята си в The Tram Experience.

В онази злополучна нощ те намират утеха в казаното от Хемингуей в "Безкраен празник". 

"Ядохме добре и евтино, и пихме хубаво и евтино, и спахме добре стоплени заедно и се обичахме", пише той в книгата, издадена посмъртно през 1964г.