fallback

Star Wars в зала България

Концерт на Софийска филхармония, диригент Максим Ешкенази

27.11.2015 | 23:02

Музиката на Джон Уилямс напълни зала България с млада публика и заклети фенове в петък вечерта. Софийска филхармония под диригентството на Максим Ешкенази получи дълги и искрени аплодисменти за изпълненията си на музиката от филмите Star Wars, Индиана Джоунз, Хари Потър, Сам у дома и др.

 

Още по темата

Софийска филхармония напълни зала България с предколедния концерт-прожекция на Междузвездни войни и други блокбастъри на Холивуд.

От списъка на Топ 10 филми по музика на Джон Уилямз на списание Билборд в петък вечерта не чухме само „Челюсти“ и „Супермен“. Всички останали филми бяха почетени в класическата зала.

Първото място, разбира се, е на Star Wars. Невъзможно е да си представи вселената на Междузвездни войни без имперския марш, музиката на целувката на принцеса Леа и Хан Соло и темата на откриването.

Софийска филхармония очарова публиката и като включи имената на изпълнителите във финалните надписи, прожектирани на екрана след откъсите от всички филми от новата и старата трилогия.

Кой е Джон Уилямс

Джон Уилямс е роден в Ню Йорк, но семейството му се мести през 1948 в Лос Анджелис, където посещава UCLA и учи частно композиране при Марио Кастелнуово-Тедеско. Служил е във военновъздушните сили на САЩ, след което се връща в Ню Йорк и се записва в Juilliard School, за да учи пиано при Росина Левин.

В Ню Йорк е джаз пианист, свири в клубове и записва, преди да се върне в Лос Анджелис, където започва кариерата си в киноиндустрията.

Работи с композитори като Бернар Херман /Психо и още 6 филма на реж. Алфред Хичкок/, Алфред Нюман /в списъка на Американския филмов институт на Топ 100 най-добри саундраци, оглавяван от Star Wars/ и Франц Уоксман /Сънсет булевард/.

Награди

Един от най-популярните и успешни американски композитори, Джон Уилямс е номиниран за 49 награди Оскар на американската киноакадемия, но е печелил пет: включително за Междузвездни войни. Има 17 награди Грами, три Златни глобуса и пет награди БАФТА.

Автор е на музиката на всички епизоди на Star Wars /старите три и новите/, както и на почти всички филми на Стивън Спилбърг, първите три Хари Потър, както и на Супермен, Вещиците от Истуик, Сам у дома, JFK и др.

83-годишният Джон Уилямс е автор и на саундтрака на седми епизод на Междузвездни войни.

 

В интервю за Венити феър през май Уилямс казва, че и в седми епизод, Силата се събужда продължава да развива първоначалната идея.

“Тук имаме продължение на нещо органично, което продължава да расте.. Все едно добавяш параграфи към писмо, вместо да започваш писмото отначало“.

 

 

В списъка на стоте най-добри филми на Американски филмов институт /AFI/ в първото столетие на киното първото място неизменно е за Гражданинът Кейн /1941/, а Star Wars /1977/ е №13

 

Десетте най-добри саунтдрака на Джон Уилямс според списание Билборд:

  • Междузвездни войни
  • Джурасик парк
  • Челюсти
  • Индиана Джоумз
  • Близки срещи от трети вид
  • Извънземното
  • Супермен
  • Списъкът на Шиндлер
  • Хари Потър
  • Редник Райън
  • Следете кино програма на Bulgaria ON AIR

    fallback
    fallback