fallback

Откриха най-отдалечения обект в Слънчевата система

Наблюдение с японския телескоп Subaru разкрива тяло, което се намира на 15,5 млрд. килпметра от Слънцето

11.11.2015 | 15:02 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Астрономите са идентифицирали най-отдалеченият обект, който се намира в Слънчевата система, съобщи BBC. Наблюдение с японския телескоп Subaru разкрива тяло, което се намира на 15,5 млрд. килпметра от Слънцето и е на три пъти по-далечно разстояние от Плутон.

Учените съобщиха, че техните първоначални проучвания показват, че обектът каталогизиран като V774104 е с диаметър 500 на 1000 км. Ще отнеме време, за да се разбере точната му форма и размер на орбитата му в Слънчевата система.

Откритието бе обявено на 47 годишна среща на Отдела за планетарна наука на Американското астрономическо общество, която се провежда в Нешънъл Харбър, край Вашингтон.

Екипът зад откритието е ръководен от Скот Шепърд от Института за наука "Карнеги" и Чад Трухильо, от обсерваторията Джемини в Хавай. Те са се специализирали в откриването на големи различия в стойностите на Слънчевата система.

В или извън Слънчевата система?

Планетата джудже Ерис беше признат преди за най-отдалечения обект в слънчевата система. Това тяло, което има луна Дисномиа (Dysnomia) се движи между 5,7 млрд. км и се намира на 14,6 млрд. км от Слънцето.

За да направим тези цифри разбираеми: Земята се на намира на 149 млн. км от Слънцето и дори най-отдалечената голяма планета Нептун - (Плутон се смята за деветата планета в Слънчевата система до 2006г.) - се намира на 4,5 млрд. км  от Слънцето.

Това съобщи отдалечената сонда Voyager 1, която се намира на 20 млрд. км от дома.

Големият въпрос е дали V774104 попада в Слънчевата система като Ерис или се намира отвъд нея като 2012 VP113 и Седна.

fallback
fallback