Откриха впечатляващи аномалии в Хеопсовата пирамида

Международен екип от архитекти и учени са наблюдавали "топлинни аномалии" в пирамидите в Гиза

10.11.2015 | 14:37 Редактор: Ирина Георгиева
Откриха впечатляващи аномалии в Хеопсовата пирамида

Международен екип от архитекти и учени са наблюдавали "топлинни аномалии" в пирамидите в Гиза, съобщи BBC, позовавайки се на твърденията на египетското Министерството на паметниците на културата.

Термални камери са открили по-висока температура на три камъка в основата на Хеопсовата пирамида. Според експертите това може да се дължи на празни зони във вътрешността на пирамидата, вътрешни въздушни течения или използването на различни строителни материали.

Експертите са открили аномалията, докато са търсели скрити камери в пирамидите. Гробниците на фараоните Хеопс (Kheops), Хефрен (Khephren) и Микерин (Mycerinus) са построени през Четвъртата династия, около 2613-2494 година пр. н.е.

"Впечатляваща" аномалия

Екип от архитекти и учени от Египет, Франция, Канада и Япония използва инфрачервена термография за изследване на пирамидите при изгрева на слънцето, докато то затопля варовика от външната страна, както и при залез, когато той се охлажда.

Египетското Министерството на паметниците на културата съобщава в изявление, че експертите са открили топлинните аномалии при фазите на нагряване и охлаждане.

"За да се обяснят тези аномалии могат да се изготвят много хипотези и възможности: наличие на кухини зад повърхността, вътрешни въздушни течения." - посочват от министерството.

"Особено впечатляваща" аномалия е намерена на нивото на земята в източната част на Голямата пирамида, известна още като Хеопсовата пирамида." - се казва още в изявлението.

Първият ред от камъните на пирамидата са еднакви, то тогава трябва да разберем дали има разлика в структурата им, посочи министърът на паметниците на културата Мамдух ел Дамати. По думите му открити са и други топлинни аномалии в горната половина на Хеопсовата пирамида.

Структурата на пирамидите ще бъде предмет на по-нататъшно разследване по време на проекта. Проектът "Сканирай пирамидите" (Scan Pyramids) започна на 25 октомври и ще продължи до края на 2016г.