Пак е време за зимни гуми

От 1 ноември КАТ започва акция Зима

30.10.2015 | 14:19
Пак е време за зимни гуми

Зимните гуми отдавна не са обект на дебат в България. В умерените ширини снеговалежите през зимата остават обилни и дебелият грайфер и специалната шарка носят повече стабилност на пътя и сигурност за хората в колата и другите автомобили. Те обаче не са задължителни.

Съюзът на българските автомобилисти съветва гумите да се сменят през октомври. Дори в Англия научиха, че допълнителният комплект гуми е скъпо, но правилно решение.

От неделя, 1 ноември КАТ ще проверява дали караме подготвени за зимния сезон.  Акция "Зима" ще се проведе в периода 1-8 ноември, обяви началникът на Пътна полиция тази седмица.

 

Какво ще проверява КАТ:

  • 1-8 ноември: спазване на правилника от велосипедистите и каруците
  • 9-16 ноември: пешеходците
  • 16-30 ноември: подготовката на колите за зимни условия

 

Гумите

Успешно работят десетки онлайн магазини за гуми, както и много и добре поддържани сайтове на сервизи. Някои предлагат доставка на място, дори мобилни екипи, които сменят гуми пред блока ви.

За София смяната варира от 40-45 лв /Банишора, Ботевградско, бул. К. Величков/ до около 30 /селата около София, северните квартали/ и дори 22 лв /Владая/ за смяна на четирите; Гумите БГ обявяват цени за смята на 1 гума - от 12-18 лв., при Ем Комплект стигат до 23 лв на гума, Радиал 2000 са разбили цената по операции, показа проверка на bgonair.

Въпреки препоръките остава и практиката да се кара с всесезонни гуми или да се сменят само двете предни:  т.е. на пътя и тази зима ще има не особено стабилни коли.

 

Опашките

В предстоящия уикенд отново ще видим опашки пред гумаджийниците, но за се избегне излишното губене на време големите онлайн магазини предлагат запазване на час или доставки. Например Автогуми БГ и Диана носят безплатно гуми. Гумите БГ пращат доставката с куриер, за което доплащате по 8 лв на гума. Гуми 7 предлага до 10 дни доставка от Германия.

 

В Европа

Практически зимните гуми в България не се изискват по закон. Във Великобритания няма законово изискване за зимни гуми. В Австрия гумите през зимата трябва да са с най-малко 4мм грайфер между 1 ноември и 15 април. В Германия искат зимни гуми и има глоби до 5000 лв.

Няма нужда от зимни гуми за повечето страни в Европа, но наред с това някои искат да се носят вериги през зимата или "колата да е добре екипирана за зимата", според Europcar.

Не се изискват зимни гуми в: Андора, Белгия, Кипър, Чехия /обаче пътни знаци указват задължителни зимни гуми след 1 ноември/, Дания, Гърция, Ирландия, Италия /за Алпите-задължителни/, Латвия /за над 3,5 тона/,  Холандия, Норвегия /не е задължително, обаче е обичайно/, Полша, Португалия /веригите са задължителни/, Сърбия /вериги/, Словакия,  Великобритания.

Зимни гуми искат: Естония, Финландия /от 1 декември/, Германия, Исландия, Румъния, Словения, Швеция.

Препоръките на КАТ за зимата:

  • Към велосипедистите: да не се движат при зимни условия
  • Към каруците: да са видими
  • Към пешеходците: да не бързат да пресичат
  • Към шофьорите: да не пестят средства за безопасността /препоръка за нови чистачки, вериги/ -- пълните препоръки - в сайта на полицията.