Преброяването на бенките по ръката може да информира за риска от рак на кожата

Важно е човек да познава бенките по тялото си - размерът, цветът и формата, а при промяна да уведоми лекуващия лекар

19.10.2015 | 17:48 Редактор: Ирина Георгиева
Преброяването на бенките по ръката може да информира за риска от рак на кожата

Хората, които имат повече от 11 бенки на дясната си ръка, са по-склонни да се разболеят от рак на кожата, показва изследване, цитирано от The Independent. Преброяването на бенките на определена площ на тялото е добър маркер за забелязването на потенциални проблеми, смятат изследователите от Кралския колеж в Лондон.

За между 20% и 40% от кожния рак се смята, че произлиза от вече съществуващи бенки, а когато човек има повече от 100 бенки по тялото трябва да се счита за "силно предупреден".

При изследването, финансирано от Wellcome Trust, са проучени данните на 3 594 жени близнаци. Специално обучени сестри са направили преброяване на бенките на 17 области от човешкото тяло. При изследването са записани тип на кожата, коса, цвят на очите, лунички. Учените са установили, че броят на бенките на дясната ръка показва най-точно колко бенки средно има и по останалата част на тялото.

Тези хора с повече от седем бенки на дясната ръка имат повече от 50 бенки по цялото тяло, докато тези с над 11 - имат над 100 бенки по тялото, сочи проучването.

Водещият автор Саймън Риберо от департамента за изследвания на близнаци и генетична епидемиология смята, че резултатите от изследването може да са изключително полезни:

"Резултатите могат да имат значително въздействие върху медицинската помощ, което ще им позволява да изчисляват точния брой на бенките по тялото по-бързо. Това би означавало, че все повече пациенти в риск от рак могат да бъдат идентифицирани и лекувани." - поясни Риберто.

Изследването е публикувано в Британския журнал по дерматология. Д-р Клер Кнайт коментира, че е важно всеки човек да знае какво е нормално за кожата му и как тя изглежда - какви бенки има, размерът им, цвета, формата, а при промени задължително да уведоми лекаря си.