Учените създадоха шоколад, толкова здравословен, че "може да се яде като лекарство", пише Independent. От американска компания, която се е специализирала да разработва шоколад с билки твърдят, че са разработили "лечебен" шоколад, който съдържа само 35% мазнини.
Какаото, ключова съставка в шоколада, съдържа различни антиоксиданти и минерали, които защитават нервната система, намаляват риска от инсулт и понижават кръвното налягане.
Въпреки това какаото е изключително горчиво и заради това много фирми го подслаждат с мазнини и захар, "прегазвайки" ползите му за здравето.
Фирмата Kuka Xoco, базирана в Бостън е открила нов агент за подсладяване чрез по-малко използвана билка, която вирее в района на Андите в Боливия и Перу. Използването на малка част от растителния екстракт може да подслади големи количества какао, твърдят от компанията. Те са разработили шоколад само с 35% захар и мазнини.
"Тази билка елиминира нуждата от захар, подсладители и голяма част от мазнините в шоколада, отприщвайки полезните свойства на какаото." - коментира президентът и главният учен на Kuka Xoco Грегъри Ахаронян по време на Световния форум на шоколада в Лондон, пише Daily Mail.
Дългосрочната цел на компанията е да се разработи шоколад само с 10% мазнини и захар.
"Ако се отстранят нездравословните съставки от шоколада, то той може да се яде като лекарство." - посочи Ахаронян.
От фирмата твърдят, че захарта е "следващият никотин". Изкуствените подсладители са катастрофални, тъй като водят до наднормено тегло и други здравни усложнения.
Ахаронян предполага, че производството на шоколадови изделия може да удвои годишните си печалби, ако продуктите бъдат полезни като от тях се премахнат мазнините и захарта.