fallback

Happy Birthday To You ... остана без авторски права

Американски съд лиши Warner от авторските права над песента

23.09.2015 | 17:39 Автор: Ирина Георгиева

Компанията, която събира авторските и лицензионни възнаграждения за песента "Happy Birthday To You" не притежава валидни авторски права, произнесе се федералният съд на САЩ.

Американската филмова компания Warner/Chappell е придобила авторското право - първоначално продадено между 1935 и 1988г. Според съдия Джордж Кинг обаче авторското право се отнася само до определени музикални аранжименти, а не върху самата песен.

Мелодията е композирана от две сестри от Кентъки през 1893г. Милдред и Пати Хил нарекли тяхната версия "Good Morning To All", която по-късно се превърнала в песен, която всички по света пеят за рожденните дни.

Warner/Chappell събират такси от 1988г. насам, откакто са купили мелодията от Birch Tree Group, наследник на Clayton F Summy Co, които претендират за оригиналните авторски права.

Смята се, че компанията е спечелила близо 2 млн. долара годишно от такси, които събира от използването на песента в киното, телевизията, реклама или друго публично изпълнение.

Делото срещу издателите започна през 2013г. като Рупа Маря и Робърт Сийгъл, които направиха филм за песента. Когато Warner/Chappell поискали 1500 долара за правото на използване на "Happy Birthday To You" във филма им, Сийгъл заявили, че песента е в публичното пространство и не трябва да бъде предмет на разходи за авторски права.

Съдия Кинг постанови, че компанията никога не е придобила авторското право на думите на песента.

"Сестрите Хилл са дали правата от Clayton F Summy Co върху мелодията, както и правата на договорености по пиано, основаващи се на мелодията, но никога не е ставало дума за права върху текстовете." - посочи съдията.

Марк Рифкин, един от адвокатите на ищците каза, че е "развълнуван" от решението на съдията.

Въпреки решението, песента все още остава под защитата на авторското право във Великобритания и други страни - и трябва да се подхожда с повишено внимание върху начина й на използване, каза адвокатът по интелектуална собственост Марк Оуен.

fallback
fallback