fallback

Британско изследване: Аспиринът може да помогне при лечението на рак

Според предишни изследвания има индикации, че аспиринът всъщност дори може да попречи на появата на ракови клетки, припомня BBC

06.09.2015 | 16:51 Автор: Георги Стоянов

Аспиринът може да подобри ефективността на най-новите анти ракови медикаменти, които помагат на имунната система да се справи със заболяването, съобщава BBC, цитирайки ново британско изследване.

Имунотерапията помага на имунната система на човек да се справи сама с раковите клетки.

Още по темата

Учени от Francis Crick Institute публикуваха изследване, според което аспиринът не позволява на раковите клетки да се „скрият” от имунната система.

Според Cancer Research UK това може да се окаже едни много прост начин за подобряване на лечението.

Екипът от учени е демонстрирал, че раковите клетки (изследването е проведено с клетки от рак на кожата, гърдата и стомаха) произвеждат високи нива на химикал, наречен простагландин Е2, който може да не позволи на имунната система да реагира, като на практика „скрие” въпросните клетки.

Лекарства като аспиринът обаче променят химичните пътеки в самите ракови клетки така, че отделяният простагландин Е2 намалява драстично.

Имунотерапията е една от най-обещаващите области в изследванията за борба с рака.

Според предишни изследвания има индикации, че аспиринът всъщност дори може да попречи на появата на ракови клетки, припомня BBC.

fallback
fallback