fallback

Традиционната китайска медицина набира популярност

Китайците харчат милиарди долари всяка година за подобни лечения

02.09.2015 | 15:33 Автор: Велко Каменов

Когато Лиса Полинг се мести да живее от САЩ в Хонконг заради работата на съпруга си, медицинската сестра с 30-години стаж не е сигурна какво ще ѝ донесе бъдещето. Страстта ѝ към грижата за здравето и така наречените алтернативни терапии я насочват към изучаването на традиционната китайска медицина – нещо, което се надява да ѝ даде предимство, когато се върне в САЩ.

„Мисля, че точно сега се отваря възможността. Хората искат нещо различно, омръзнало им е от хапчета”, разкрива Лиса. Лиса не е единствената, която вярва в потенциала на традиционните лечения. Факултетът за традиционна китайска медицина към Хонконгския университет привлича все повече студенти.

„С всяка изминала година привличаме все повече студенти и ставаме все по-популярни”, заяви професор Шен Джинган.

Традиционната медицина има своите последователи по целия свят, а интересът към нея расте бързо на запад заради все по-стресиращия начин на живот, проблемите с раждането и зачестяването на заболявания като рак и диабет. Хората търсят лекове с по-малко странични ефекти.

Тази вековна традиция бързо се превръща в мащабен бизнес. Китайските пациенти всяка година харчат милиарди за традиционна медицина. Над 60 хиляди продукта са одобрени от Китайската администрация по храните и лекарствата. Световните фармацевтични компании също влизат в сферата, като започват да провеждат клинични тестове с лекарства от традиционната медицина съгласно правилата на Световната здравна организация и американските стандарти за фармацевтичните продукти.

Хонконг е водещ международен хъб за традиционна китайска медицина, чийто износ се увеличава с 9,3% през последната година. В момента се провежда изложение, на което производителите на лекарства от сферата на традиционната китайска медицина могат да покажат продуктите си. Посетителите са от целия свят.

Предизвикателствата пред традиционната китайска медицина са одобренията от регулаторните органи и пренебрежителното отношение.

 

fallback
fallback