fallback

Ню Орлиънс залага на биомедицински коридор след Катрина

10г. от урагана Картина

01.09.2015 | 11:08

През този уикенд се навършиха 10 години от урагана Катрина. Бурята трета категория опустоши Ню Орлиънс Orleans на 29 август 2005 и в седмиците след това загинаха 1800 души. Десетки хиляди загубиха домовете си. Друга жертва на Катрина стана най-голямата болница в Ню Орлиънс. Десет годин ипо-късно на същото място отвори нов медицински център. Дейвид Гура от Bloomberg провери как изглежда.

Университетският медицински център в Ню Орлиънс е гигантски. Той е светъл и е направен така, че да изглежда гостоприемно.1% от неговия бюджет от 1,1 млрд долара е отделен за купуване на произведения на изкуството. На първия етаж има скулптури на Дейл Чихули.

Всеки пациент разполага с пространство за среща със семейството.

Доктор Питър Деблийо е проектирал болницата така, че да издържа на евентуални бури.

"Първият етаж е на 1,20 м по-високо от нивата на водата по време на урагана Катрина", казва д-р Питър Деблийо

Още по темата

Д-р Питър Деблийо казва, че новият медицински център е направен така, че да се конкурира с болници в съседните градове. Привлича пациенти от целия американски Юг.

Новият университетски медицински център има 700 хиляди кв метра площ. Той е по-голям от болницата Черити, която е работила в тази сграда от  десетилетия. Тя се наводни по време на урагана Катрина и бе затворена няколко седмици по-късно, без никога повече да отвори.

Черити беше обществена болница, основана през 18в. Доктор Питър Деблийо не е съгласен с тези, които казват, че новият медицински център, който е публично-частно партньорство, няма да дава същата сигурност за жителите на града.

"Тази болница никога не бягала от своята мисия - да се грижи за всички пациенти", казва д-р Питър Деблийо

 

Новата болница е построена с федерални средства, но според доктора в бъдеще ще има много по-малко държавни пари. Университетският медицински център трябва да работи по-добре от старата болница, да привлича пациенти със застраховки, които могат да плащат.

Четете още: Джон Кери предупреждава за климатични бежанци

За промените в климата, следете предаването Време за времето.

 

 

fallback
fallback