Намериха ли гробницата на Нефертити?

Възможно е царицата на Египет да е погребана при гробницата на Тутанкамон

12.08.2015 | 16:46 Редактор: Ирина Георгиева
Намериха ли гробницата на Нефертити?

Нефертити продължава да пленява въображението ни през вековете. Но все още няма и следа от "красавицата", която е управлявала Египет от сянката на съпруга си ... досега, вероятно.

Британският археолог Никълъс Рийвз от университета в Аризона вярва, че е намерил гроба й, скрит на пръв поглед - в гробницата на Тутанкамон.

Новата смела теория идва след обширен анализ на изображения с висока резолюция, публикувани онлайн през 2014г. от Factum Arte, Мадрид на огребална камера на фараона Тутанкамон в Луксор. На триизмерните снимки Рийвс забелязал пукнатини в стените, зад които е възможно да се крие врата и там да се окаже погребана Нефертити, пише CNN.

Окупирани ли е гробницата на Нефертити?

Въпреки безмилостните мародери, гробницата на момчето-фараон е едно от най-важните открития в Египет. Открит през 1922г. от Хауърд Картър, гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

В доклада си относно възможната находка, Рийвз прави извод, че размерът на гробницата на Тутанкамон е "по-малка от уместната" за погребението на един египетски цар. Той обяснява малките размери и необичайна форма с това, че тя може да е продължение на по-ранен гроб, първоначално проектиран за царицата.

В търсене на изгубената царица

Това не е първият път, в който се твърди, че Нефертити е "намерена". През 2003г. Джоан Флетчър, която отговаря за изследванията на мумии в Университета на Йорк обяви, че екипът й е идентифицирал анонимна мумия, открита в Долината на царете, принадлежаща на древна царица като Нефертити.

Теорията - която се излъчи в документален филм по Discovery Channel - беше опровергана от египтолога Захи Хауас, който доказа, че мумията всъщност е на 15-годишен мъж.