fallback

Сингапур на 50 години - от търговско пристанище до град-държава

Bloomberg с репортаж за главоломния успех на Сингапур и бизнес възможностите там

06.08.2015 | 13:01 Автор: Виктория Крумова

Хаслинда Амин, Bloomberg: Звукът, синоним на богатство и разточително потребление. Суперколите са се превърнали в стремеж за все по-голям брой сингапурци, олицетворение на успеха на нацията. Бенджамин Тан, който основава Autonic преди 10 години, използва тази амбиция, за да изгради свой собствен бизнес.

Бенджамин Тан, основател на Autonic: Автомобилите варират от $400 000 до $1.5-2 милиона. Преди повече банкери, бизнесмени, по-старото поколение, се интересуваха от тези коли, но сега нещата се променят. Има много нови пари, говоря специално за сингапурците. Сигурен съм, че инфраструктурата на страната направи много хора успешни.

Хаслинда Амин, Bloomberg: Не винаги е било така. Сингапур бил търговско пристанище от третия свят, а населението от мигранти живеело в импровизирани села. Ако превъртим лентата 50 години напред  - небостъргачи, финансов център, огромно товарно пристанище, процъфтяваща икономика и брутен вътрешен продукт на глава от населението, който надвишава $55 000, по-висок дори от този на САЩ и Япония.

Още по темата

Много хора, включително Тан, използвали възможностите. Без никаква официална квалификация и въпреки че бил отхвърлен два пъти, Тан станал борсов агент. Виждайки нарастващото богатство на града и търсенето, работил в няколко сфери преди да се посвети на бизнеса с луксозни коли. Както самият Сингапур и той победил бедността, възползвал се от обстоятелствата и постигнал успех.

Бенджамин Тан, основател на Autonic: Вярвам, че във всеки бизнес, ако човек вложи сърцето и душата си, ако е гладен и вярва, в Сингапур не е трудно да се постигне успех. Просто трябва да правиш правилното нещо и да бъдеш постоянен. За мен постоянството в бизнеса е един от ключовите фактори.

Хаслинда Амин, Bloomberg: И все пак миналото не е гаранция за бъдещето. Сингапур трябва да се създаде отново, ако иска да продължи да надминава себе си. Със застаряващо население, бърза емиграция, производителност в застой и ескалиращи разходи за живот, пътят напред за следващите 50 години може да се окаже труден за града-държава.

 

fallback
fallback