Търсачи на скъпоценни камъни в Ява

Bloomberg с репортаж за ловците на скъпоценни камъни сред оризищата на Западна Ява

05.08.2015 | 10:21 Редактор: Виктория Крумова
Търсачи на скъпоценни камъни в Ява

Зеб Екърт, Bloomberg: В град Гарут сред оризищата на Западна Ява цяла армия миньори се трудят денонощно в търсене на скъпоценни камъни. Местните отдавна знаят за камъните, а сега, благодарение на отличното им качество и изключителни цени, все повече хора научават за тях.

Унданг Уахуй, супервайзър в мината: Качеството на нашите скъпоценни камъни се дължи на цветовете им. Често има смесица от различни нюанси. Някои камъни са с пет различни цвята, може би повече.

Още по темата

Зеб Екърт, Bloomberg: Търсенето расте. Колекционери от Япония, Тайван и Южна Корея са сред водещите клиенти. Дилърите на скъпоценни камъни усещат криза в цените  - обработените камъни стигат 100 долара за грам, а висококачествен пръстен в Джакарта може да се купи за $30 000 и повече.

Искандар Хюсейн, Асоциация на търговците на злато и скъпоценни камъни: Мисля, че трябва да прилагаме международни стандарти към скъпоценните си камъни. Така ще бъде по-лесно да ги рекламираме и да ги предоставяме на хората. За момента цените на скъпоценните камъни са в пълен хаос.

Зеб Екърт, Bloomberg: Провежда се кампания за по-строги регулации. Дилърите искат по-сериозни стандарти за качество на скъпоценните камъни. Групи за правата на работниците казват, че трябва да се повиши безопасността на миньорите. Така или иначе увереността на търсачите на скъпоценни камъни в Западна Ява расте.  Те най-после усещат, че усилията им биват възнаградени.