Биографичните филми на Universal

Bloomberg News с коментар за новите филми за музикални легенди, вдъхновени от успеха на биографични ленти за Джони Кеш и Рей Чарлз

04.08.2015 | 13:17 Редактор: Виктория Крумова
Биографичните филми на Universal

Ануша Сакои, Bloomberg News: Стратегията на Universal е да получат повече от това, което феновете харчат за музика. Обикновено, когато чуете за филм, това се случва заради идеята на сценариста или режисьора, но филмът „Ейми“ беше направен по идея на президента на Universal Лушън Грейндж, който се свърза с режисьора Асиф Кападия. Филмът спечели над 11 милиона долара и те получиха голяма част от тях. Според Грейндж това е част от стратегията им – да правят повече късометражни, както и пълнометражни филми.

Още по темата

Вдъхновен е от успеха на филми като Walk the Line” – може би си спомняте филма за Джони Кеш и спечелилият Оскар „Рей“ за Рей Чарлз. Вдъхновен е от успеха на документални или биографични филми. Нито едно друго студио не e правило това както Universal през последните няколко години. Ще излязат още много – вече направиха документален филм за Nirvana – „Монтаж на Хек“, който вече вдигна продажбите, както и продажбите на албумите на Ейми Уайнхауз. Следващата година излиза и документален филм за Бийтълс. Доктор Дре, който издава първия си албум от 16 години насам – той също работи с Universal. Много са активни в осребряването на това, което имат.

Най-доброто от N.W.A. вече е комбинация от песни на N.W.A. от миналото, което вече ги качва в класациите. Но самият Доктор Дре и членовете на групата му, за които е направен филмът, издава нов албум, свързан с филма.

През последните няколко години звукозаписните компании не успяха да поправят щетите върху продажбите, причинени от интернет пиратство и възможността да се слуша музика безплатно. Така че това им помага да възстановят част от загубите.