fallback

Мащабно изследване за потенциално ново лечение на СПИН

Коментар на Саймън Бенет за телевизия Bloomberg от Лондон

21.07.2015 | 17:21 Автор: Георги Стоянов

Френска тинейджърка беше излекувана от СПИН. В нея няма и следа от активна инфекция, след като е спряла да се лекува преди повече от десетилетие. Развитие, което предизвика най-голямото изследване, което има за цел да помогне за намиране на лечение на ХИВ позитивни пациенти. С повече информация към нас се присъединява нашият здравен редактор Симиан Бенет. Симиан, кажи ми малко повече за тази френска тинейджърка, историята около нейното чудодейно оздравяване.

Саймън Бенет: Да, това е интересна история Манъс. Тя е била заразена още при раждането си от майка си.

Още по темата

Била е лекувана първоначално като дете, докато е навършила 6 години. След което обаче изпада от здравната система.

Лекарите изгубват следите й за около година и в това време поради причини, които остават неясни, нейните родители прекъсват лечението й.

И обикновено, това което очакваме в подобен случай, е вирусът на ХИВ да се разпространи неконтролируемо в тялото.

Но всъщност, когато тя посещава лекар година по-късно, става ясно, че нейната имунна система всъщност контролира вируса по естествен начин, без помощта на лекарства.

Лекарите казват, ок, няма да започваме с терапията отново, нека видим, как нещата се развиват.

12 години по-късно вирусът не се е активирал в нея отново. Така че по всички показатели тя е излекувана.

Вирусът все още е в тялото й, но тя го контролира без помощта на лекарства.

И те не смятат да подновят някакво лечение. Въпросът е, какво се случва сега? В нейната кръв все още има следи от ХИВ. Но какво се случва сега?

Саймън Бенет: Докато вирусът е под контрол тя е добре и няма нужда от терапия. Въпросът, който учените задават сега е дали може да повторим този процес масово.

Сега се предвиждат тестове с над 100 пациенти. Хората ще бъдат лекувани в много ранен стадий на инфекцията, след което терапията им ще бъде прекъсната, за да се разбере дали те могат да се справят с вируса без лекарства.

И разбира се, това е част от усилията за повишаване на грамотността по отношение на инфекцията по цял свят, а именно - направете си изследвания, колкото може по-рано, за да получите някакво лечение. И тук нещата са се променили радикално от дните, когато ХИВ се появи в тази страна и означаваше сигурна смърт. Но, кажи ни за мащабите, ако тези тестове се окажат успешни – гледаме потенциално на пазарите в някои от най-сериозно засегнатите от инфекцията страни, които са в Африка. Какви са потенциалните финансови аспекти?

Саймън Бенет: Потенциално огромни. Все още очевидно сме далеч, но може да си представите, че едно ефикасно лечение на ХИВ крие огромни възможности.

И тук ние не говорим за нови лекарства, а за тези, с които вече разполагаме.

Просто идеята е да ги използваме много по-рано, да лекуваме пациентите в много ранните стадий на инфекцията.

Ето защо компании като Gilead и GlaxoSmithKline инвестират все повече в изследвания за лечението на СПИН.

И това наистина е огромна пазарна възможност, ако проработи.

Саймън, благодаря ти много за тази обнадеждаваща история. Симиан Бенет, нашият здравен кореспондент.

fallback
fallback