Съборът в Рожен- да преживееш българския фолклор

Традиция и талант сред Родопите

18.07.2015 | 15:50 Редактор: Мариета Иванова
Съборът в Рожен- да преживееш българския фолклор

Като „преживяване на българския фолклор в безброй разновидности” може да бъде описан възроденият след 8-годишно прекъсване Роженски събор- 17-19 юли 2015.

Събитието под патронажа на президента беше открито по стара традиция от звука на стотици каба гайди. 400 гайдари на възраст от 7 до 80 години огласиха Родопите в първия ден на събора.   Придвижвайки си бавно към основната от четирите сцени на роженските поляни, гайдарите бързо бяха обградени от желаещите да съпреживеят фолклорната музика.

Откриването продължи с изпълнение на Валя Балканска и две момичета, които запяха ''Излеел е Дельо хайдутин“  под бурните овации на първите посетители на събора.

Как българският фолклор може да звучи съвременно разкриха от хор Космически гласове с диригент Ваня Монева, изпявайки разработения за акапелно изпълнение от композитора Марек  Дяков химн на Родопите- ''Бела съм, бела, юначе''.  

Над 7 500 участника ще допринесат за представянето на многообразието на българската фолклорна музика и танци на Националния Роженски събор в дните до 19 юли. Повечето от тях, освен безспорния талант, притежават и професионално образование в областта. Някои определят себе си като „аматьори”, поради необходимостта да се издържат с различна от таланта им дейност. Други са все още ученици, но с усърдие и усмивка следват фолклорния такт от областта, в която живеят.

Пазарът за фолклорни произведения у нас е свит и се разпространява предимно сред професионалните общности, коментира пред Bulgaria On Air композиторът Марек Дяков. Той също така е убеден, че когато имаш цел и се стремиш към нея, всичко се получава.

Според предварителните прогнози стотици хиляди души ще посетят Роженския събор в трите дни на събитието. А преживяването на разнообразните форми на фолклорни прояви в Родопите определено обогатява сетивата.

Снимки: Мариета Иванова