fallback

Реквизитът в Холивуд е толкова истински, че тайните служби се оплакват

Bloomberg разговаря с Грег Билсън-младши, президент на Independent Studio Sеrvices, за изкуството на филмовия декор

17.07.2015 | 12:52 Автор: Виктория Крумова

Грег Билсън-младши, президент Independent Studio Services: Повечето хора мислят, че филмовите декори по някакъв магически начин съществуват. Повечето от тях са създадени от нулата. Independent Studio Services осигурява декори и реквизит, които превръщат средата в реалност. ISS е основана през 1977, в гаража на баща ми. Сега е много голяма компания с над един милион декори и реквизит.  

Технологиите ускориха нещата, но също и ги усложниха. Не можем да фалшифицираме неща, както преди. Някога качеството не беше толкова добро, материалите не бяха толкова добри и това, което виждахте на екрана, не беше толкова ясно. Сега, с високата резолюция, се вижда всичко.

Тук правим гумени предмети. Това е процесът за изработка на гумени шаблони. Това е извадено от калъпа, загладено е, все още не е боядисано, за да съвпадне с истинския. Когато е готов, няма да правите разликата между истински нож и гумен нож. Но актьорите предпочитат да играят с гумени ножове.

Хората не осъзнават, че изработката на един предмет може да отнеме 8-10-12 часа. Кой е истинският и кой е гуменият?

Бутафорните пари във филмите винаги са по-сложни, отколкото си хората си мислят. Работехме с филмова продукция, в която трябваше да направим един милиард долара от 100-доларови банкноти. Статистите сложиха част от тях в джобовете си като сувенир. В крайна сметка парите започнаха да бъдат смятани за фалшиви. Тайните служби дойдоха, спряха филма и конфискуваха всички бутафорни пари. Това са парите, които сега са ламинирани, за да не могат да бъдат използвани от никого. Изглеждат ми много зле. Има най-различни неща, които ги правят бутафорни, но когато просто ги погледнете, сравнени с истинска 100-доларова банкнота, е прекалено близо и следователно виждаме знак от тайните служби. Сега получаваме купчини чисти използвани пари, слагаме същата 100-доларова банкнота и когато ги сложим на масата, изглеждат истински. Когато е възможно, истинските пари са най-доброто решение.

Още по темата

Реквизитът ни е много реалистичен и затова не позволяваме на хората да го използват. Имаме значки, с които сме имали проблеми със закона, защото са прекалено близки до истинските.

Независимо дали става дума за бутафорни пари, гумено оръжие или фалшива полицейска значка. Ако някой наеме от нас гумено оръжие, трябва да имат застраховка. Ако загубят нещо, ще докладваме на полицията, за да са сигурни, че ще си го върнат.

Технологиите промениха нещата за нас. Очакванията на хората са по-големи и в крайна сметка това прави филмите по-добри,  по-добро изживяване за публиката. По-трудно е за създателите на реквизит и за продуцентите, по-скъпо е, но когато очакванията и летвата са вдигнати до определено ниво, не искаме да се връщаме назад.

 

fallback
fallback