fallback

Популярността на лена расте

Bloomberg с репортаж за ленените полета в Нормандия и процъфтяващия пазар на материята в Индия

16.07.2015 | 10:53 Автор: Виктория Крумова

Каролин Конан, Bloomberg: Цъфтят само няколко дни в годината, така че тези сини цветя са рядка гледка. Скоро реколтата от това ленено поле в Нормандия ще се превърне в елегантни ризи в Мумбай или Делхи. Този регион в Северна Франция снабдява 60% от суровините за световния пазар на лен.

Паскал Прево, производител: Периодът е напрегнат, защото изчисляваме времетраенето на лена. Може да се сравни с производството на вино – реколтата е важна. В някои години ленът трае по-дълго и е по-устойчив, в други – по-кратко, така че прилича малко на вино.

Каролин Конан, Bloomberg: Семейството на Паскал Прево отглежда лен от няколко поколения. Сега той и колегите му фермери в Нормандия произвеждат половината за количеството за десет години - търсенето на лен процъфтява.

Още по темата

 

Производител: Повечето от лена отива в Азия, в Китай, в Индия, може би 70% и 30% отиват в Европа. Индия и Китай искат да купуват нашето качество, защото е най-доброто.

 

Каролин Конан, Bloomberg: Преди пет години индийският пазар на лен дори не съществуваше. Сега всяка година расте с 20%. Търсенето е помогнало за повишаването на цените с до 15%. През 2014 един мъж направи смачкания плат елегантен. Нарендра Моди, индийският министър-председател, който всеки ден носи дълги ленени ризи.

Той е най-добрият посланик на лен  за индийския пазар. Освен Моди като посланик, има и много известни хора от Боливуд.

Каролин Конан, Bloomberg: Все пак не става дума само за мода. Търсенето се стимулира и заради нови композитни материали – за тенис ракети, китари, каски и дъски за сърф. Производители като Паскал са готови да засеят още семена, за да отговорят на новата популярност на лена.

 

fallback
fallback