Опасният живот на производител на марихуана в Колумбия

Bloomberg News с репортаж от провинция Каука в Колумбия, където действат многобройни ферми за дрога

14.07.2015 | 16:54 Редактор: Виктория Крумова
Опасният живот на производител на марихуана в Колумбия

Матю Бристоу, Bloomberg News: Щом стигнете в подножието на планината, навлизате в страна на беззаконие. Намираме се в централната част на Андите, където веригата се разделя над долината на река Каука. Постоянно минаваме покрай ферми за отглеждане на кока – основната съставка на кокаина. Има и марихуана. Всъщност са толкова много, че през нощта полетата изглеждат като градове заради лампите в тях. Районът се определя като червена зона и от десетилетия се контролира от марксистки партизани, наречени ФАРК, както можете да видите от графитите и знаците. Тези транспаранти отбелязват 51-годишнината на групата. Трудно е да се каже колко подкрепа получават от местните общности, но няма съмнение, че те са местните власти в регион, изоставен от държавата.

В близко бъдеще всичко това може да се промени. От 2012 колумбийският президент Хуан Мануел Сантос води мирни преговори с ФАРК и може би скоро ще постигнат споразумение. Въпреки това в „червената зона“ не е толкова лесно, колкото изборът между партизани или правителство. Ако ФАРК напусне, е малко вероятно силно присъствие на правителството да ги замени.

След дългогодишни борби фермерите в Каука би трябвало да са победителите в едно мирно споразумение. Вместо това се страхуват от вакуум на властта и вълна от престъпления.

производител на марихуана: Много банди могат да се върнат, ако бунтовниците се откажат. Ще вземат работата ни, всички ще се отчаят и ще започнат да крадат от фермите на бедните хора.

Още по темата

Матю Бристоу, Bloomberg News: В райони като този град, контролиран от партизаните, обикновената престъпност е много ниска, въпреки че се намираме в основна зона на наркотици. Чувствах по-спокоен да вървя по тези улици със скъпите ни камери, отколкото в градовете, контролирани от правителството. Драконовския код на ФАРК всъщност е подчинил този ред. Този фермер ми обясни какво се случва с деца, които не се вслушват в предупрежденията на ФАРК да спрат да пушат марихуана.

производител на марихуана: Някои деца просто не могат да спрат. Не искат да правят нищо и започват да крадат от малкото, което родителите и семействата им имат. Ако това продължи, ги убиват.

Матю Бристоу, Bloomberg News: Ситуацията е тежка за фермерите, които се опитват да живеят в мир – със или без присъствието на бунтовниците.