Изтичане на мозъци от Гърция

От 2010 година насам близо 250 000 млади образовани гърци са напуснали страната в търсене на по-сигурно бъдеще

13.07.2015 | 09:51 Редактор: Виктория Крумова
Изтичане на мозъци от Гърция

Изтичане на мозъци в Гърция. Заради почти 50% младежка безработица образовани млади гърци търсят работа зад граница. От 2010 година близо 250 000 висококвалифицирани млади гърци са напуснали страната.

Захариас Сиатрис, студент:  момента много млади хора заминават в чужбина, защото може да се каже, че в Гърция няма бъдеще.

Всеки ден процентът на безработните расте. Притеснен съм за това, което ме очаква след като завърша образованието си в Гърция. Ще направя най-доброто, за да имам по-добри шансове за добра работа. Човек трябва да изкарва прехраната си, трябва да живее. Единственият шанс е да замина в чужбина.

Още по темата

„Изтичане на мозъци“ означава, че добрите „мозъци“ на Гърция напускат страната и това е добре за компаниите, защото ще получат най-добрите умове и ще ги използват, за да спечелят повече пари и да се развиват. Но кой ще остане в Гърция? Не казвам, че ще останат само глупавите и идиотите, но все пак е жалко, че всички гърци напускат. Както казахте, има изтичане на мозъци, така че не знам кой ще остане в Гърция, за да помогне.

Надявам се, че през следващите години ще се върнат и ще помогнат на страната си. Не знам, ще видим. Малко е разочароващо, но ще измислим нещо.