Колко печели и как управлява парите си Анди Мъри

Мъри се изправя срещу Федерер в полуфинал на Уимбълдън днес.

10.07.2015 | 12:48 Редактор: Велко Каменов
Колко печели и как управлява парите си Анди Мъри

Шотландският тенисист Анди Мъри се изправя срещу Рождър Федерер във втория полуфинал на Уимлбълдън днес. В първия полуфинал, който започва в 15:00 ч. българско време, един срещу друг ще излязат миналогодишният шампион Новак Джокович и Ришар Гаске, който отстрани Григор Димитров на по-ранен етап в турнира.

Макар Мъри да е част от „Голямата четворка” на съвременния тенис, заедно с Джокович, Федерер и Надал, шотландецът изглежда не печели колкото тях.  Според класация на Forbes, публикувана през август, Федерер е на първо място по приходи в мъжкия тенис. За 2014 г. той е заработил 56 милиона долара от наградни фондове и допълнителни приходи като спонсорски договори и реклами. На второ място е Надал с 44 милиона, а Джокович е трети с 33 милиона.  Мъри е едва седми като през миналата година е спечелил 19 милиона долара.

За много хора това може да е изненадващо, защото когато Мъри спечели Уимбълдън през 2013, бяха направени прогнози, че той може да печели по 75 милиона на година. От мениджърската му компания 77 разкриха, че Мъри е отклонил предложения, които биха му донесли милиони допълнителни приходи. Ако не вярва в продукта и той му влияе зле по време на тренировки и мачове, Мъри не се съгласява да го рекламира.

Любопитно е какво прави Мъри с парите си. Той инвестира в недвижимо имущество във Великобритания и в САЩ. Мъри купи хотел за 2,5 милиона долара в Дънблейн, в близост до родния си град, който превърна в луксозно място. Може би най-любопитният факт е свързан с това, че Мъри е член на борда на съветниците в Seedrs – онлайн платформата за крауд финансиране. Той вече е инвестирал в две компании. Едната е компания, произвеждаща здравословни напитки, по съвет на диетолога си. Планът е през следващите 5 години Мъри да инвестира в 40 компании. Сферата,която го привлича, са технологиите в сферата на спорта. Мъри иска да инвестира в компании, чиято дейност го интересува.