Суша, предизвикана от Ел Ниньо, вреди на тайландската икономика

Bloomberg с репортаж за тежката суша, пред която са изправени тайландските фермери

09.07.2015 | 10:55 Редактор: Виктория Крумова
Суша, предизвикана от Ел Ниньо, вреди на тайландската икономика

Шери Ан, Bloomberg: Прамоут Конгбури е производител на ориз от дълги години и обработва тази земя от повече от 60 години.

Прамоут Конгбури, фермер: Цял живот съм бил фермер. Сега съм на 70 и никога не съм виждал толкова жестока суша.

Шери Ан, Bloomberg: Прамоут разчита на този напоителен канал, за да поддържа посевите си, но тук не е валяло от месеци и просто няма достатъчно вода. Войници патрулират в района, за да контролират разпределението на водата.

Прамоут Конгбури, фермер: Намираме се в трудна ситуация. Ако насажденията умрат, можем да изгубим всички пари, които похарчихме за засяването. Не знам какво ще направи правителството, за да ни помогне. Цените на ориза също се променят. Все още не знаем каква помощ ще получим.

Шери Ан, Bloomberg: По времето на Шинаватра производителите на ориз бяха подкрепяни от благоприятни политики, които помогнаха за спечелването на подкрепа за министър председателя Таксин и сестра му Инглук.

Но правителството, подкрепено от военните сега се опитва да предоставя субсидии за фермерите, които според тях са довели производството до устойчиви нива и са направили недостига на вода още по-осезаем. Водохранилищата в Тайланд са на най-ниските си нова от близо 30 години. Изкуствено предизвикване на дъжд се опитва в някои райони с надеждата да завали. И без изгледи за спиране на сушата, икономистите дават лоши прогнози за развитие на Тайланд.

Още по темата

Сантитарн Сатиратай, Credit Suisse, Югоизточна Азия: Прякото отражение на насажденията върху Брутния вътрешен продукт няма да бъде много голямо, защото земеделието представлява само 10% от БВП. Но когато вземем предвид, че в сектора работят 30-40% от тайландците, а ние вярваме, че тази работна сила е ключовият двигател на потреблението, което е около 50% от Брутния вътрешен продукт – това е проблемът и рисковете.

Шери Ан, Bloomberg: Що се отнася до прогнозата за времето, има страхове, че жизненоважните дъждове могат да дойдат най-рано през август. Фермерът Прамоут е виждал много неща през живота си, но нищо толкова лошо.