fallback

Дигитализиране на британските аудио съкровища

Bloomberg разговаря с Уил Прентис от Британската библиотека за кампанията "Спасете звуците ни" - проект за спасяване на британското аудио наследство

07.07.2015 | 12:32 Автор: Виктория Крумова

Уил Прентис, Британска библиотека, директор технически обслужване: Имаме почти унищожен лаков диск от 1950 г. Това е радио предаване и джаз изпълнение – уникален запис, но вече е невъзможно да се пуска. Можете да видите, че повърхността е започнала да се разрушава, да се бели.

Казвам се Уил Прентис и отговарям за техническото обслужване към аудио-визуалния отдел на Британската библиотека. „Спасете звуците ни“ е кампания, която цели да привлече вниманието към богатството и значението на звукозаписите в живота ни, но също така и колко уязвими са те.

На този етап сме особено загрижени за повреждането на много от носителите, на дисковете и касетите – с времето се разпадат. Технологиите, с които могат да се слушат, също ни притесняват. Например, повечето магнитни ленти ще надживеят способността ни да ги пускаме и слушаме. Магнетофоните ще се износят и никой вече няма да произвежда резервни части, никой няма да знае как да ги поддържа, познанията за тях ще изчезват. Нашата способност да ги пускаме, да извличаме информация от тези материали, е ограничена. Осъзнаваме, че това ще се случи след около 15 години.

Много по-позната на повечето хора – на определена възраст – е аудио касетата. В колекцията си буквално имаме десетки хиляди такива. Като цяло, в колекцията на Британската библиотека имаме около милион и половина дискове и касети.

Още по темата

През следващите осем години бихме искали да съберем около 40 милиона паунда, което са страшно много пари. Много сме щастливи, че Лотарийният фонд за наследство дари 9.5 милиона паунда, което е прекрасна първа стъпка.

Трябва да спасим тези неща, защото представлява уникална капсула на колективната ни памет от последните 100 години. Голяма част от световната култура се пази и помни чрез аудиозаписи.

Ако си спомним Уинстън Чърчил, често мислим за гласа му. Когато чуем как някой говори, освен думите, чуваме и паузите, ударенията, енергията, която носят. Всичко това се чува, подробностите за звука. Разбира се, така е и при музиката.

Звукозаписът е миг от времето. Мистично и вълшебно е да можем да чуем този миг от времето – като пътуване във времето.

 

fallback
fallback