Сериозна полицейска охрана на София Прайд 2015

Осмият традиционен гей парад премина по столичните булеварди

27.06.2015 | 17:32 Редактор: Мариета Иванова
Сериозна полицейска охрана на София Прайд 2015

Сериозно полицейско присъствие /е осигурено за опазване на обществения ред при провеждането на Осмия традиционен гей парад София Прайд на 27 юни 2015 в София. Часове преди началото на шествието покрай предвидения маршрут на парада на пост бяха позиционирани служителите на реда, а Княжеската градина бе градена с ленти и целият район се охраняваше от многобройна конна полиция и представители на жандармерията.

Осмият традиционен гей парад започна в 18 часа в събота от столичната Княжеска градина, но още от 17ч. участниците в него започнахада се събират при паметника на Съветската армия. Шествието мина през булевардите „Цар Освободител”, „Васил Левски”, „Дондуков” до площад „Независимост”.

Тазгодишното му издание бе фокусирано върху дискриминацията спрямо хората с нетрадиционна сексуална ориентация в образователните институции.

Организаторите смятат, че е редно по тези въпроси да се говори и в училище, за да бъде преодоляна скритата хомофобия, която те смятат, че съществува в страната ни.

Мисията на Прайда е да повиши видимостта на ЛГБТИ общността, да поддържа обществения дебат за приемането ѝ и да покаже на хилядите нехетеросексуални българи, че не са сами.

Прайдът, както още наричат гей парадът, е подкрепен от посланиците на 18 държави у нас.

От 9:00 до 11:00 часа сутринта в столицата се проведе анти гей парад под наслов "Бъди нормален!”. Протестиращите преминаха от катедралата „Александър Невски” по улиците „Оборище” и „Раковски” към крайна дестинация ъгъла на булевардите „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен”.