Скритите съкровища на Харвардската библиотека

Bloomberg с репортаж за безценните съкровища в библиотеката на Харвардския университет

24.06.2015 | 17:00 Редактор: Виктория Крумова
Скритите съкровища на Харвардската библиотека

Дейвид Гура, Bloomberg: Харвардската библиотека има постоянна експозиция на едно от съкровищата си – Гутенберговата Библия от XV век, на стойност няколко милиона долара. Но хиляди други ценности остават скрити – защото се намират в библиотеки в цялата страна. Кой е предполагал, че в Университета в Илинойс има шах, принадлежал на Луис Карол? А Тексаският университет притежава първата фотография – колкото и да е избледняла.

Джон Овърхолт, уредник, Harvard University Houghton Library: Специалните колекции на библиотеките могат да бъдат доста стряскащи, когато се видят за пръв път. Може би хората не знаят какво имаме или че са добре дошли да разгледат. Искам по всякакъв начин да разпространя новината, че всички могат да дойдат.

Дейвид Гура, Bloomberg: Джон Овърхолт има пълен пропуск за Харвардската библиотека за редки книги. Извадил е шест експоната, на обща стойност милиони долари. Има научни инструменти от времето на Ренесанса.

Джон Овърхолт, уредник, Harvard University Houghton Library: Това е нещо прекрасно. Книга, наречена „Астрономум Сезариум“, публикувана през 1542 г. Книгата е пълна с тези красиви кръгове.

Дейвид Гура, Bloomberg: Тук има и книга, собственост на Джордж Вашингтон. Написана е от Джеймс Монро през 1797 г.

Джон Овърхолт, уредник, Harvard University Houghton Library: Това е един от любимите ми експонати в колекцията. Това е книга, принадлежала на Джордж Вашингтон. И това не е всичко – пълна е с бележките му със собствения му почерк.

Дейвид Гура, Bloomberg: Както наскоро научихме – когато два ценни предмета изчезнаха от Обществената библиотека в Бостън – в библиотеки има и ценна живопис, като тази рисунка.

Джон Овърхолт, уредник, Harvard University Houghton Library: Това е една от оригиналните рисунки, направени от Джон Джеймс Одюбон за неговата „Птиците на Америка“. Това е препасково земеродно рибарче.

Дейвид Гура, Bloomberg: Харвард не съобщава колко струва, но подобна творба беше продадена на търг за повече от $100 000.

Томас Хири, библиотекар, Harvard University Houghton Library: Интересува ни какво прави една книга, ръкопис или архив безценен. Затова мислим кой може да я използва тази книга, какво ще научи един студент, ако я получим.

Дейвид Гура, Bloomberg: Системата на Харвардската библиотека очаква тази година да бъдат похарчени $123 милиона за всичко от придобивки до осигуряване на безопасност за колекциите. Съществува напрежение между достъп и охрана.

Томас Хири, библиотекар, Harvard University Houghton Library: Това е място, където се пазят много съкровища, но ги имаме, за да могат хората да ги използват. Затова ако някой дойде и поиска бастуна на Чарлз Дикенс, го носим в читалнята и го даваме.

Дейвид Гура, Bloomberg: И аз, разбира се, го поисках…