Бъдещето на умните градове

Bloomberg с репортаж от експерименталния район Каласатама в Хелзинки, Финландия

11.06.2015 | 15:42 Редактор: Виктория Крумова
Бъдещето на умните градове

В Хелзинки, Финландия, се строи експериментален район. Каласатама е експеримент за „умен“ градски живот. Мария Кулсе живее в Каласатама от три месеца.

Мария Кулсе, жител на Каласатама: Определено усещането е като за експеримент. Този тип живот има много предимства. Това, което ми харесва тук, е фактът, че се опитват нови неща. С автоматизацията на дома мога да контролирам различни уреди в къщата. Например, мога да включвам и изключвам чайника, мога да включвам и изключвам светлините, но мога и да проверя и колко вода съм използвала. Сега знам колко електричество изразходват уредите – сега ги виждам един по един. Това определено променя поведението, да.

Това е първото място във Финландия, където ще бъдат инсталирани умна електрическа мрежа и умно измерване в много големи мащаби.

Смятаме, че животът в умния град включва и нова парадигма за начина, по който се изградени градовете. Част от това е, че живущите трябва да играят активна роля в създаването на нови квартали и нови услуги.

Още по темата

Определено смятам, че в бъдеще ще живеем заедно и много различно. Ще бъдем много по-близо един до друг, социално и дигитално свързани чрез различни технологии, които ще обединят този вид общности по съвсем различен начин.

Каласатама е получил 5 милиарда евро от частни инвестиции. Град Хелзинки е инвестирал 600 милиона евро в проекта.

Ярмо Ескелинен, президент Forum Virium: Оптимист съм по отношение на Хелзинки и европейските градове като цяло. Това е най-добрият модел градове в света. Много е трудно от град с коли  - като много големи американски градове - да се направи зелен град. Но европейските градове са пешеходни и мисля, че това е моделът за градове, които ще станат много природосъобразни, ако се комбинират с умни технологии.

До 2030 Каласатама ще бъде дом за 20000 души.