Истински и кино-динозаври в Монголия

Bloomberg TV Mongolia с репортаж за стремежите на страната да приюти богатата си колекция от динозаври

10.06.2015 | 12:29 Редактор: Виктория Крумова
Истински и кино-динозаври в Монголия

Кхонгорзул Нарангерел, Bloomberg TV Mongolia: Това е деликатна работа, която отнема много време. Палеонтолозите старателно премахват пръста от този динозавър на 125 милион години.

Находищата на вкаменелости в Монголия са сред най-богатите в света и привличат световен интерес от 20-те години на XX век досега. Въпреки това финансовите трудности, които страната изпитва отскоро, са пречка за усилията да се грижат за една от важните си културни ценности.

Д-р Цогтбаатар Кхишигджав, Институт по палеонтология и геология: Разбираме, че монголската икономика не се намира в най-доброто си състояние, но ако можем да подкрепим тази сфера, в която вече сме известни като една от водещите страни, би могла да се развие много повече. Едно от най-големите ни притеснения е, че страната ни не се справя със съхранението и защитата на това културно наследство на терен. Поради липса на управление на обектите в последните години са правени много нелегални разкопки и изследвания.

Кхонгорзул Нарангерел, Bloomberg TV Mongolia: Изложба в мол, близо до Улан Батор, показва едва малка част от праисторическото богатство на Монголия. Но тя е временна.

Тази сграда – старият музей на Ленин – е мястото, където Монголия се надява един ден да има постоянна изложба на колекцията от динозаври. Но съществува проблем – в момента тя представлява малко повече от строителна площадка. Финансирането е изчерпано и работата е прекъсната. Малко вероятно е да бъде възстановена скоро.

Даримаа Чимед-Очир, Централен музей на монголските динозаври: Ние сме държавна компания, финансирана с обществени пари. Ясно е, че имаме нужда от инвестиции, за да оправим музея. Въпреки това никакви пари не са предвидени за нас в бюджета тази година. Но ние не просто седим и чакаме бюджета догодина. Организирахме събития за набиране на средства, за да се опитаме да ремонтираме поне една от залите на музея.

Още по темата

Кхонгорзул Нарангерел, Bloomberg TV Mongolia: Монголското правителство казва, че съзнава колко ценно е праисторическото наследство на страната, но признава, че има големи предизвикателства при набирането на средства, когато парите не достигат.

Тулга Буя, заместник-министър на културата: Държавните пари никога не са достатъчни. С науката можем само да губим, а когато се учим от загубите – печелим. Други сектори не функционират така, например икономиката. Например, можете да се върнете от пет експедиции без да сте открили нищо. Но следващия път намирате нещо безценно. Правителството трябва да осигури основно финансиране за науките, но разбора се, бюджетът е свързан с икономическото положение в страната.

Кхонгорзул Нарангерел, Bloomberg TV Mongolia: Има известна ирония в това, че от другата страна на улицата срещу черупката на Музея на динозаврите се намира това кино. Докато музеят се опитва да привлича посетители и да намери пари, за да приюти истински динозаври, хората се трупат тук, за да гледат филм за милиони долари с компютърни изображения.