fallback

Защо новите лекарства са абсурдно скъпи

Bloomberg с репортаж за причината новите медикаменти на пазара да бъдат абсурдно скъпи

04.06.2015 | 17:29 Автор: Виктория Крумова

Защо новите лекарства са толкова абсурдно скъпи? Простият отговор е: защото могат. Фармацевтичните компании често лекуват редки генетични болести, необичайни видове рак и други болести с малко конкуриращи се терапии, което им дава почти пълен монопол и следователно власт над цените.

Да вземем например лекарството срещу рак Yervoy на Bristol-Meyers Squibb,  което беше първият одобрен медикамент срещу напреднали меланоми за повече от 10 години. Една инжекция струва около $30 000, а един курс на лечение се състои от четири инжекции, така че общата цена е около $130 000.

Друга причина за високите цени - фармацевтичните компании се опитват да спечелят колкото се може повече пари от лекарства, преди да свършат патентите. Щом изтече патентът върху едно лекарство, производните могат да навлязат на пазара и цените ще паднат.

Още по темата

Стойността на проучването и развитие е още един фактор за цените. Необходими са средно 12 години, за да може едно лекарство да стигне от предклинично проучване до пазара. В САЩ Споразумението за свободна търговия изисква три клинични опита преди лекарството да излезе на пазара. Тези тестове отнемат време и са много скъпи, а повечето лекарства не ги издържат.

За лекарствата, които стигат до пазара, компаниите често гледат колко струват съществуващите лекарства за същото състояние и слагат съответните цени. Това означава, че цените за категория на подобни лекарства могат да се повишат едновременно. Например Colaxone – лекарство, което се използва за лечението на множествена склероза, се появява през 1996 за около $10 000. Подобна е цената на Betaseron – лекарство, излязло три години по-рано. Сега и двата медикамента струват около 60 000 на година.

Затова ако някой ви попита дали здравето има цена – отговорът е да.

 

fallback
fallback