Как да накараме политиците да работят по-добре

Стивън Дъбнър с идеи как да мислим като откачалки

04.06.2015 | 17:03 Редактор: Виктория Крумова
Как да накараме политиците да работят по-добре

Казвам се Стивън Дъбнър и съм един от съавторите на поредицата „Икономика за откачалки“ и водещ в радио „Икономика за откачалки“.

Ето три начина, по които и вие можете да се научите да мислите като откачалка.

Идея номер 1: ако искаме по-добри политици, мисля, че трябва да помислим за начина, по който им плащаме. Ако им плащаме повече, ще им предложим по-високи заплати, което работи доста добре в други сектори, ако искате по-добри служители. Според мен стимулите за политици не са като нашите. Те имат краткосрочни егоцентрични мотиви, а обществото иска те да работят върху дългосрочни проекти, затова предлагам принцип на ценни книжа, при който политици или назначени длъжностни лица, биха могли, ако работят върху проект, който се окаже успешен, след 10 години да им напишем тлъст чек, да ги направим като всички останали хора по света, който се награждават, ако се справят добре. А ако не се справят, се отърваваме от тях.

Номер 2: Да се отървем от пенито. В САЩ цената на пенито е по-висока от тази на цента. Бързо излизат от употреба – озовават се най-вече в чекмеджета за чорапи, не само защото са толкова малки. Единствената причина да го пазим е заради инерция, малко история, сантимент към Ейбрахам Линлълн, но най-вече защото пенито е направено главно от цинк, а лобистите на цинк вършат много добра работа да ни убеждават да запазим пенито, но това са незначителни причини, така че нека просто се отървем от него.

Номер 3: Какво си представяте, когато чуете думата пластмаса? В зависимост от природозащитните ви позиции или възрастта ви, може би си мислите, че пластмасата е просто нещо много лошо – така сте научени, но както се оказва пластмасата може да бъде страхотна – дори и за околната среда. Например, ако купувате плодове и зеленчуци, и искате да направите най-доброто за природата, искате да ги купите, увити във фолио. Ако е така, ще траят по-дълго. Ако траят по-дълго, е по-вероятно всъщност да използвате всички плодове и зеленчуци. Ако не са опаковани, ще изгният и ще ги изхвърлите. Какво предпочитате? Да напълните сметищата или да ги използвате заради едно тънко фолио? Оказва се, че е много полезно за околната среда.

Това са няколко примера за това какво означава да мислите като откачалки и няма непременно да ви поощрявам да го правите, защото можете да не сте много желан в определени кръгове, но бих искал да кажа, че може това да помогне на света да стане едно по-добро място по няколко малки, незначителни начини.