fallback

Собственото жилище не е приоритет за американците

Пим Фокс и Оливия Стърнс от Bloomberg коментират тенденциите в Америка за закупуването на собствено жилище

03.06.2015 | 13:41 Автор: Виктория Крумова

Пим Фокс, Bloomberg: Собственото жилище вече не е основен икономически приоритет за много американци, поне според едно проучване. 28% от американците смятат, че най-важното нещо е да имат достатъчно пари, когато се пенсионират, докато само за 11% от запитаните собственото жилище е главен индикатор на финансов успех. С повече подробности – като купуването на жилище - сега при мен е самата Оливия Стърнс. Какво мислиш за това?

Оливия Стърнс, Bloomberg: Първо ще кажа, че търсенето на дом върви много добре.

Наддавам за три апартамента в Манхатън. Всички знаем, че пазарът в Ню Йорк е много ограничен. Но може би нещо, което не знаем, е, че всички тези проучвания показват, че собственото жилище вече не е основен компонент от американската мечта. Според едно изследване на Urban Land Institute 40% от Поколението Y вярват, че нямат никаква надежда, че някога ще могат да си позволят да си купят собствено жилище. 47% от тях смятат, че нямат достатъчно кредит, за да си купят дом и разбира се, това е поколение, натоварено със студентски заеми.

Пим Фокс, Bloomberg: Иронично е обаче, защото ако погледнем провала на жилищната и ипотечна сигурност от 2007-2008 и последвалия спад на цените на имотите, покупателната способност се повиши през 2009г.

Оливия Стърнс, Bloomberg: Покупателната способност се повиши през 2009г., но ако погледнем общо на нещата, заплащането не е на същото ниво като повишаването на цените на жилищата. Сега цените им не са каквито бяха през 2006г., всички се опитват да разберат дали ще са върнат на тези нива. Много хора казват, че има структурна промяна и няма да видим как младите хора създават домове. Нивото няма да се върне към нормите от 60-те и 70-те.

Пим Фокс, Bloomberg: Виждаме това – процентът на собствени жилища за тримесечието пада през последните пет години.

Още по темата

Оливия Стърнс, Bloomberg: Процентът на собствени жилища е най-нисък за последните 20 години, а нивото на наемите е най-високо от 30 години насам. Цените на наемите се покачват, затова някои хора се надяват, че младите хора ще започнат да се опитват да си купуват жилища, но просто нямат достатъчно добър кредит. И докато наемателите не се станат по-оптимистични за икономическото си бъдеще, няма да бъдат убедени да купуват жилище. Но както обясних току-що, истинското трупане на богатство идва от притежаване на активи и особено домове, така че докато не закупят имоти, няма да имат причина да се радват на собствено жилище.

Пим Фокс, Bloomberg: И наистина ако имаме покачване на цените на наемите, ще има момент, в който хората ще си направят сметката и ще решат, че е икономически по-интелигентно да купят дом, отколкото да плащат наем, на база на инфлация и повишената стойност на имота.

Оливия Стърнс, Bloomberg: Това са моите изчисления, защото в тази страна можеш да приспаднеш ипотеката си. Ако си купя апартамент в Манхатън, ще похарча по-малко пари отколкото за наем.

 

fallback
fallback