fallback

Американското правителство вече не може да подслушва

Bloomberg с репортаж за изтичането на срока на три важни клаузи от Патриотичния акт на САЩ за събиране и съхраняване на данни

03.06.2015 | 09:42 Автор: Виктория Крумова

В понеделник 1 юни 2015 срокът на три части от Патриотичния закон изтече, след като Сенатът на САЩ не гласува преди крайния срок в полунощ. Ето какво означава това.

Първо, правителството вече не разполага с безразборна власт да събира и съхранява данни от телефоните на милиони американци.

Второ, ФБР вече не може да получава заповеди за подслушване на заподозрени, които често си сменят телефона.

Трето, ФБР няма да може да подслушва единични заподозрени терористи, които не са свързани с терористични групи, като Ал Кайда или Ислямска държава.

Още по темата

Защо това има значение? Пропуските в тези закони предизвикаха големи промени за възгледите на американците за наблюдението. Епохата след 11 септември на широка власт на правителството в името на борбата с тероризма доведе до притеснения за индивидуалното право на лично пространство. Това е дебат, разискван на международната сцена, откакто програмата за подслушване на Националната служба за сигурност беше разкрита от Едуард Сноудън през 2013.

Въпреки това тази грешка в Патриотичния акт беше само временна. Тази седмица Сенатът гласува за Американски свободен акт, който Камарата вече беше приела. Той ще възстанови трите изтекли клаузи с няколко промени. Една голяма промяна е, че телефонните компании ще съхраняват данните, а не правителството. То ще трябва да използва специфичен идентификатор като потребителски акаунт, адрес или устройство, когато иска заповед за получаване на данни.

Така че данните от обажданията ви все пак ще бъдат събирани – само че от частни компании.

 

fallback
fallback