fallback

Руски магнат залага милиони на съветското изкуство

Вloomberg разговаря с Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство, за носталгията по миналото

01.06.2015 | 12:49 Автор: Виктория Крумова

Райън Чилкът, Bloomberg: Социалистическият реализъм е създаден от Йосиф Сталин, за да прослави комунизма. Днес най-богатите руснаци не могат да му се наситят. Андрей Филатов е похарчил повече от $100 милиона за съветско изкуство и признава, че колекцията му сега струва половин милиард.

Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство: От гледна точка на инвестиции, мисля, че това е най-доходоносното вложение, което можете да си представите. Максималната цена на френски импресионист е 300 милиона долара. Един среден шедьовър струва над 100 милиона, а съветска картина може да достигне цена един милион долара. Потенциалният ръст може да бъде увеличен десетократно.

Райън Чилкът, Bloomberg: Тази година Филатов донесе изображения от Втората световна война в галерията Saatchi в Лондон. В бъдеще планът е да отвори собствен музей.

Още по темата

Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство: Израснал съм в Съветския съюз и съм наблюдавал как хората създават изкуство там. Искаше ми се да покажа на целия свят творчеството на съветските скулптори и художници.

Райън Чилкът, Bloomberg: Много колекционери смятат съветското изкуство за зле изработена пропаганда, но руското изкуство от периода преди 1917г. става все по-трудно да се намери, а съветската носталгия е в разцвета си.

Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство: Някои хора купуват това, което са харесвали в детството си. Други купуват, защото искат да покажат на децата си времето, в което са израснали.

Райън Чилкът, Bloomberg: Бившият германски канцлер Хелмут Кол купува тези картини през 90-те години на ХХ век, по времето, когато руснаците нямаха пари или апетит за изкуство. Филатов просто си го върна. Той смята, че истинските пари от съветско изкуство тепърва ще дойдат.

 

fallback
fallback