Руски магнат залага милиони на съветското изкуство

Вloomberg разговаря с Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство, за носталгията по миналото

01.06.2015 | 12:49 Редактор: Виктория Крумова
Руски магнат залага милиони на съветското изкуство

Райън Чилкът, Bloomberg: Социалистическият реализъм е създаден от Йосиф Сталин, за да прослави комунизма. Днес най-богатите руснаци не могат да му се наситят. Андрей Филатов е похарчил повече от $100 милиона за съветско изкуство и признава, че колекцията му сега струва половин милиард.

Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство: От гледна точка на инвестиции, мисля, че това е най-доходоносното вложение, което можете да си представите. Максималната цена на френски импресионист е 300 милиона долара. Един среден шедьовър струва над 100 милиона, а съветска картина може да достигне цена един милион долара. Потенциалният ръст може да бъде увеличен десетократно.

Райън Чилкът, Bloomberg: Тази година Филатов донесе изображения от Втората световна война в галерията Saatchi в Лондон. В бъдеще планът е да отвори собствен музей.

Още по темата

Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство: Израснал съм в Съветския съюз и съм наблюдавал как хората създават изкуство там. Искаше ми се да покажа на целия свят творчеството на съветските скулптори и художници.

Райън Чилкът, Bloomberg: Много колекционери смятат съветското изкуство за зле изработена пропаганда, но руското изкуство от периода преди 1917г. става все по-трудно да се намери, а съветската носталгия е в разцвета си.

Андрей Филатов, колекционер на съветско изкуство: Някои хора купуват това, което са харесвали в детството си. Други купуват, защото искат да покажат на децата си времето, в което са израснали.

Райън Чилкът, Bloomberg: Бившият германски канцлер Хелмут Кол купува тези картини през 90-те години на ХХ век, по времето, когато руснаците нямаха пари или апетит за изкуство. Филатов просто си го върна. Той смята, че истинските пари от съветско изкуство тепърва ще дойдат.