fallback

Какво се вижда от върха на най-високите сгради по света

Изкачването до 102 етаж на One World Trade Center отнема 47 секунди

29.05.2015 | 16:52 Автор: Георги Стоянов

Да се качите до върха на One World Trade Center, до 102 етаж, отнема 47 секунди. Това е 4-тата по височина сграда в света.

Най-високите сгради по света обаче неразполагат задължително и най-високо разположените обсерватории. Тази не се нарежда дори сред топ 10.

С височина от 828 метра Бурж Калифа в Дубай е най-високата сграда в света. Нейната обсерватория обаче е с 300 метра по-ниска.

След като Shanghai Tower бъде отворена по-късно тази година, тя ще е втората по-височина сграда в света, но ще има най-високо разположената обсерватория.

Небостъргачите се съревновават за посетители и билетите не са евтини. За да се качите до обсерваторията на Бурж Калифа например ще ви струвало 136 долара 13 цента.

При това билетите не са единственият източник на приходи. На върха има кафенета и бутици.

Тук в One World Trade Center има бар, кафе и ресторант за барбекю. Управителят на обсерваторията очаква да спечели 875 милиона долара от партньорството си през следващите 15 години.

Това ще е третата по големина обсерватория в Ню Йорк. Другите две са Top of The Rock в Рокфелер Център и Empire State Building. 7 милиона туристи посещават обсерваториите в Ню Йорк всяка година.

През следващите няколко години обаче се очаква тази цифра да нарасне до 9 милиона и обсерваторията One World очаква 3 до 4 милиона от тези посетители всяка година.

 

fallback
fallback