fallback

Нов живот за изоставените станции на Лондонското метро

Станция Даун Стрийт под улиците на Мейфеър не е използвана от 1932

26.05.2015 | 17:15 Автор: Георги Стоянов

Греъм Крайг, директор търговско планиране, TFL:

Намираме се в станция Down Street под улиците на Mayfair – станция, която не е използвана от 1932.

Тази станция е открита през 1907. Тя никога не е била особено популярна и накрая е затворена през 1932.

През войната обаче тук е бил базиран Кралския железопътен комитет, който е управлявал жп мрежата на острова.

И с което е най-известна, това е станцията, където в ранните дни на войната, преди да бъдат изградени бункерите, се е събирало правителството на Чърчил.

Това е уникално място в Лондон. Страхотна локация, наситена с история. Искаме това място отново да се използва, така че организирахме конкурс.

Искаме хората да ни предложат идеи. За сега разполагаме с 6 или 7 затворени метро станции, на които по някакъв начин искаме да вдъхнем нов живот.

Искаме да използваме като модел тази и да използваме наученото при възстановяването на останалите. Тук не сме, за да печелим пари.

Притежаваме много други ценни активи на други места. За нас идеята е да върнем мястото към живот с неговата история и страхотна локация.

В критериите за оценка на проектите ние сме много по-фокусирани върху качеството, отколкото върху възвращаемостта. 

Очакваме да спечелим някакви пари, но едва след 5 – 10 години. Заложили сме на дългосрочна възвращаемост от правилната идея.

"Мисля, че начините, по който това пространство може да се използва, са фантастични. Може да имаме ресторанти, търговски вериги от висок клас, галерии или просто пространство за събития като конференции и представления. Да незабравяме, че тук е  Mayfair. Ако този проект може да проработи някъде, това е тук", казва Иън Андерсън, директор планиране на CBRE.

fallback
fallback