Петзвездни амбиции на Hilton за Мианмар

Bloomberg с репортаж за амбициозните планове на веригата Hilton за възраждащия се Мианмар

18.05.2015 | 12:08 Редактор: Виктория Крумова
Петзвездни амбиции на Hilton за Мианмар

Ерик Шацкер, Bloomberg: В продължение на близо 50 години това беше забранена зона за Запада. Подобно на Куба, Мианмар също беше затворена икономика. Сега страната, някога известна като Бирма, се отваря към света.

Уилям Костли, вицепрезидент за Югоизточна Азия, HILTON WORLDWIDE: Представете си милиардите долари, които се инвестират в инфраструктура. Разбира се, това е невероятна възможност.

Ерик Шацкер, Bloomberg: Изминаха едва три години откакто САЩ вдигнаха санкциите. Hilton направи бърз ход. В новата столица Найпитау вече има хотел с 200 стаи, луксозен плажен курорт в Напали в Бенгалския залив, както и планове за поне още три хотела Hilton.

Уилям Костли, вицепрезидент за Югоизточна Азия, HILTON WORLDWIDE: След бяха вдигнати санкциите, разбира се имаше огромен интерес от гледна точка на бизнеса да се дойде в страната, както и от гледна точка на туризма.

Ерик Шацкер, Bloomberg: В продължение на десетилетия светът знаеше за Бирма само това – брутални репресии под военна диктатура. Сега туризмът се развива – с ръст от повече от 400% за 10 години. Светът започва да открива спиращата дъха красота на Мианмар, богатата й история и, разбира се, храната.

Конрад Ингелрам, HILTON WORLDWIDE: Това са речни скариди. Вижте колко са големи, вижте цвета! Не миришат и са много сладки на вкус. Защо хората идват в Бирма? Ето затова.

Ерик Шацкер, Bloomberg: Това, което липсва в Мианмар, са стандартите на цивилизования свят. След толкова много години на изолация, икономиката едва може да посрещне основните нужди на западните компании. Като Hilton, например.

Хелън Джакоби, HILTON WORLDWIDE: Опитваме се да изградим пет звезди от нулата. Доста е трудно да намерим хора за екип, да ги настаним тук, да осигуряваме доставки за хотела, много логистика и трудности.

Ерик Шацкер, Bloomberg: Мианмар иска нещо повече от това да удвои туризма през следващите пет години. Правителството е събрало няколко приятели от бизнеса, за да му помогнат. Партньор на Hilton са Чит Кейн – строителен магнат, някога наречен от служител на американското външно министерство „близък приятел“. Разкажете ми за стратегическите си партньори от EDEN Group.

Още по темата

Уилям Костли, вицепрезидент за Югоизточна Азия, HILTON WORLDWIDE: Засега не сме виждали нищо друго, освен голямо уважение един към друг, правим сериозно проучване преди да изберем бизнес партньори, когато започваме да работим в нови страни. Засега всичко е наред.

Ерик Шацкер, Bloomberg: Брутният вътрешен продукт на Мианмар може да нарасне четворно до 2030г. Може да видите мащаба на амбицията в новата столица Найпитау, както и по  изваяните, подсилени и обработваеми поля само за десет години. Но в огромния град живеят по-малко от милион жители. Ако съдим по слабо използваното международно летище и изоставените магистрали с 20 платна, може да се наложи Hilton да чака години докато възвърне инвестициите си.