Сушата в Калифорния на цената на горски пожари и щети за милиарди

Bloomberg с репортаж на тежките условия на суша в западните щати на САЩ

18.05.2015 | 10:07 Редактор: Виктория Крумова
Сушата в Калифорния на цената на горски пожари и щети за милиарди

Дейвид Гура, Bloomberg: Както вероятно вече знаете, западът в САЩ страда от един от най-тежките периоди на суша в историята. Това, което може би не знаете е, че стойността на последствията от тази суша би могла да засегне джобовете на всички американци. NOAA предвижда, че сушите на запад ще продължат или ще се засилят до края на юли. Влошените условия означават, че растителността е по-суха и гори по-лесно. Пресъхналите западни територии изглежда ще постави рекорд за сезон на горските пожари.

Още по темата

В Калифорния ситуацията вече е нагорещена. Тази година имаше над 1000 пожара, което е почти два пъти повече от средното за пет години.

Заради това Националната агенция за пожари изчислява, че заплахата от пожар ще бъде по-висока от обикновено през юни в Калифорния, Аризона и северозападните щати.

След това през юли и август, когато температурите се покачват, районите, застрашени от горски пожари се разширяват още повече. Всичко това са лоши новини за данъкоплатците. От 2005 година насам федералното правителство е харчило повече от милиард долара годишно в борбата с пожарите в САЩ. През 2006г. и 2012г. сумата беше близо $2 милиарда.

С подобни условия на суша, 2015г. се очертава като още една година за милиард долара.