fallback

Лордът на високите скорости

Чарлз Хенри Гордън-Ленъкс, лорд на Марч и Кинрара - аристократ и почитател на високите скорости

15.05.2015 | 13:08 Автор: Виктория Крумова

Чарлз Хенри Гордън-Ленъкс, лорд на Марч и Кинрара: Не бих се представил като лорд Марч. Не бихте казали „лорд Марч, какво мислите?“ или пък в писмо да се обърнете със „Скъпи лорд Марч“. Ако ме питате за името ми, то всъщност не е „лорд Марч“.

Здравейте, казвам се Чарлз Хенри Гордън-Ленъкс, лорд на Марч и Кинрара. Живея в Гудууд, където е семейството ми от 300 години насам.

Живея в къщата с петте ми деца. Понякога е трудно, наоколо има много хора, случват се много неща. Над 750 000 души минават през имението.

Едно от предизвикателствата, свързани с големите имения, е твърдата цена – около 30 милиона. Както повечето имения, и ние имаме горско стопанство и имоти. Опитвал съм и други видове бизнес, но съм се фокусирал върху спорта в Гудууд.

Намираме се на пистата – може би единствената състезателна писта за класически автомобили, запазена в оригиналния си вид.

Създадохме Фестивала на скоростта през 1993г. Беше тържество на моторните спортове във всичките им форми. Проведе се точно пред къщата на частния път. Това е най-мащабното събитие за автомобилна култура в света, участват повече от 200 000 души.

Преживяването е невероятно, повече от 100 000, облечени подходящо, шофиращи правилните коли. Уникално, вълшебно завръщане в миналото.

Още по темата

Необикновеното нещо в Гудууд е, че прилича на мини-конгломерат. Тук на едно място, на около 12 000 акра, винаги се е развивал бизнес, различни дейности. Разбира се, имаме надбягвания с коне, автомобилно състезание, две игрища за голф, летене, стрелба и крикет. Всичко е на едно място.

Не съм сигурен дали аристокрацията има особено значение като дума, която описва група хора. Не съм сигурен, че в наши дни да бъдеш аристократ има някакъв смисъл, но разбира се тези прекрасни къщи, имения и общности, свързани с тях, според мен имат значение. Външният свят, обществото наистина сега разбират това много по-добре. Мисля, че много хора не биха искали подобна отговорност и да се грижат за всичко това. Голяма отговорност е за хората, които се занимават с това, но най-вече е в кръвта им и няма какво да се направи. Повечето хора се справят много добре.

 

fallback
fallback